Bådflygtninge: Manglen på empati er rystende

Det er på tide at sige fra over for smålighed, egoisme og fremmedfrygt. Vi må ikke vende vores medmennesker ryggen og fortrænge, at vi står i den største humanitære katastrofe i vores tid, skriver Thomas Neergaard

Der er opstået en gennemgående mistillid i befolkningen mod alle med fremmed oprindelse  og alt for mange danskere ser "mørkemænd, islamister og samfundsnassere" for sig, når de hører om de aktuelle problemer med bådflygtninge, skriver debattør
Der er opstået en gennemgående mistillid i befolkningen mod alle med fremmed oprindelse og alt for mange danskere ser "mørkemænd, islamister og samfundsnassere" for sig, når de hører om de aktuelle problemer med bådflygtninge, skriver debattør . Foto: Ho.

FOR OVER 72 ÅR SIDEN satte danske fiskere livet på spil for at reddanske jøder over på den anden side af Sundet. Den indsats kan vi med rette være stolte af, for i fællesskab lykkedes det at forhindre, at tusindvis af jøder blev deporteret og sendt i døden.

I dag sejler der også skibe med flygtninge, men de sejler i andre farvande, og der er væsentligt flere af dem. De rejser af de samme årsager, som jøderne gjorde dengang. De flygter fra krig, forfølgelse og folkedrab. De flygter fra skæbner så forfærdelige, at de hellere risikerer druknedøden end at blive, hvor de er født og har hjemme.

Men denne gang hjælper vi ikke. Denne gang vender vi ryggen til.

SKAL MAN TRO den undersøgelse, som Morgenavisen Jyllands-Posten offentliggjorde lørdag, mener 60 procent af den danske befolkning, at vi skal indføre den såkaldte australske model, som indebærer, at vi vender bådene med flygtninge om og sejler dem tilbage til nød og elendighed. Det er en foruroligende udvikling, der er sket med vores samfund siden Anden Verdenskrig.

Der er kommet en gennemgående mistillid i befolkningen mod alle med fremmed oprindelse. Mange danskere ser mørkemænd, islamister og samfundsnassere for sig, når de hører om disse bådflygtninge. Mange fyldes tilsyneladende med frygt og mistro, og det er en rystende udvikling.

Vi har set billeder af propfyldte både på et stormfyldt hav, vi har set børn drukne i Middelhavet, og i utallige tv-udsendelser og indsamlingsshows er vi blevet konfronteret med den krig og elendighed, som hersker i Mellemøsten og Afrika.

HVIS VI, når vi ser disse billeder, kun ser mennesker, som kommer for at nasse på vores system, frem for at se mennesker, som har brug for hjælp, så er der noget alvorligt galt med vores medmenneskelighed. Der er ingen, som sætter liv og lemmer på spil for at komme til Danmark og få kontanthjælp. Det er ene og alene håbet om et bedre liv med fred, muligheder og menneskerettigheder.

Vender vi ryggen til katastrofen, lader vi ikke blot tusindvis af mennesker i stikken. Vi håner de værdier, som tidligere generationer byggede vores samfund på.

Det er på tide at sige fra over for smålighed, egoisme og fremmedfrygt. Vi må ikke vende vores medmennesker ryggen og fortrænge, at vi står i den største humanitære katastrofe i vores tid.

Thomas Neergaard, stud.theol. og medlem af DSU (Danmarks Socialdemokratiske Ungdom)