Barnets tro bestemmes af forældrene

Vi skal blande os uden om opdragelsen af alle andre børn end vores egne, skriver folketingskandidat for Kristendemokraterne Isabella Arendt

"Vi lever i dag i en tid, hvor utrolig mange mennesker, som ikke aner, hvad tro er, gør sig kloge på, hvordan troende forældre skal opdrage sine børn." Privatfoto.
"Vi lever i dag i en tid, hvor utrolig mange mennesker, som ikke aner, hvad tro er, gør sig kloge på, hvordan troende forældre skal opdrage sine børn." Privatfoto. .

Der er i dag en enorm debat om børns rettigheder i forhold til forældrenes. Om man må omskære drenge, når det nu kun er forældrenes tro og ikke det otte dage gamle barns. Om forældre må adoptere, selvom de er troende. Om det er indoktrinering at sende børn på religiøs friskole. Der er mange eksempler.

Tilbage står spørgsmålet: Hvem bestemmer barnets værdier og tro? De mange debattører, som kalder religion for indoktrinering og harcelerer mod både friskoler og omskæring, mener åbenbart, at det er staten, som skal bestemme, at barnet er ateist, til det fylder 18 år. Derefter må det så frit vælge en tro. Har de tænkt det igennem?

Hvad med forældrenes tro? Og enhver forældres ret til at give sine egne værdier videre til sit barn? Det er en helt naturlig del af opdragelsen, at også værdier og religion gives videre. Det er ikke indoktrinering. Det er opdragelse og kærlighed fra forældrenes side. Så hvem skal bestemme, hvad barnet skal tro? Det skal barnets forældre. Ingen anden.

Derfor må forældrene bestemme, om barnet skal døbes. Om det skal omskæres. Forældrene må bestemme, om barnet skal lære Fadervor. Ligesom forældrene må bestemme, om barnet skal være ateist og ikke kende til tro. Forældrenes ret til at bestemme barnets tro er fuldstændig den samme som forældrenes ret til at bestemme barnets andre værdier.

Forældrene må for eksempel bestemme, om barnet skal være vegetar. Om det må gå i skind. Om barnet skal meldes ind i en frivillig forening. Om barnet skal passes på en offentlig eller privat institution. Om barnet skal have Information eller Berlingske liggende på spisebordet – eller slet ingen aviser. Om barnet skal dyrke motion, spise sundt og så videre.

Vi lever i dag i en tid, hvor utrolig mange mennesker, som ikke aner, hvad tro er, gør sig kloge på, hvordan troende forældre skal opdrage sine børn.

Men den frihed, som ateister har til at fortælle deres børn, at Gud ikke findes – den samme frihed har troende forældre til at sige, han gør. Den frihed, ateister har til at fratage deres børn dåben og en barndom med kirkegang – den samme frihed har troende til at tage deres børn med i kirke hver eneste fredag, lørdag eller søndag. Så kan vi blive enige om, at barnets tro og værdier bestemmes af forældrene. Og så blande os uden om opdragelsen af alle andre børn end vores egne.

Isabella Arendt er folketingskandidat for Kristendemokraterne.