Benedikts eftermæle er stadig til debat. Nu tager pave Frans bladet fra munden

I en samtale med journalister sætter pave Frans ord på debatten i kølvandet på Benedikt XVI's død

Pave Frans er træt af at blive fremstillet som Benedikts modsætning.
Pave Frans er træt af at blive fremstillet som Benedikts modsætning. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix.

Pave Frans i forsvar for pave Benedikt

Den nu afdøde pave Benedikts eftermæle er stadig til debat. Nu har pave Frans taget bladet fra munden. Han er træt af at blive fremstillet som Benedikts modsætning. Det katolske nyhedsmagasin CNA viderebringer i en artikel dette udsagn fra pave Frans, der er blevet sagt i samtale med journalister på flyet tilbage fra hans rejse til Sydsudan:

”Partisaner har brugt Benedikt XVI's død til at ’tjene deres egne interesser’, sagde paven blandt andet. ’Folk, der instrumentaliserer sådan en god og hellig person’, tilføjede Frans, ’er partisanske og uetiske. Der er en udbredt tendens til at danne politiske fraktioner ud af teologiske holdninger’, sagde han. ’Jeg beskæftiger mig ikke med det. Sådanne ting går i sig selv, og hvis de ikke falder til ro igen, vil det bevæge sig videre, som det er sket så mange gange i kirkens historie'."

"Pave Frans blev spurgt, om hans pavelige tjeneste var blevet vanskeligere siden Benedikts død i lyset af den voksende splittelse i kirken. Frans gentog, at han var i stand til at tale om alt med Benedikt. ’Han var altid ved min side og støttede mig. Hvis han havde problemer, ville han fortælle mig det, og vi ville snakke, så der var ikke noget problem’.”

Kinas dalende befolkning er en udfordring

Kinas befolkning er dalende. Det kan på både kort og lang sigt få enorme konsekvenser for landet og dermed også for den globale økonomi. Paul Krugman spørger på lederplads i The New York Times, om det overhovedet er et problem, nu man er bange for overbefolkning. Problemet handler om, at den aftagende, kinesiske befolkning også er aldrende. Det skaber et pres på Kinas økonomi:

”Et stigende antal ældre vil være afhængige af de unge, der arbejder. Kinas sociale sikkerhedsnet er relativt underudviklet, og ældre kinesere vil være afhængige af statsstøtte og dyre pensioner. Det betyder, at Kina enten må vælge at nedprioritere de ældre, hæve skatterne markant for dem der arbejder – eller begge dele. Vi ved ikke, hvor store Kinas økonomiske problemer vil blive, men der er god grund til at være bekymret. For ja, Kina er så sandelig en supermagt, men med en autoritær og uberegnelig leder. Bekymringen for, hvordan Kina vil reagere, når landets økonomi begynder at klare sig dårligt, er reel.”   

De ultrarige vælter sig i luksusvarer

Forfatter og journalist med speciale i økonomi og forretning Rana Forrohar skriver i Financial Times:

”Vi er måske på vej mod en global recession, men der er én gruppe, der stadig bruger mange penge: de ultrarige. Udgifterne til luksusvarer voksede faktisk med 20 procent i 2022, da velhavende individer slap deres dyriske drifter løs. New York er stadig hovedstaden for luksus, stedet hvor de ultrarige tager til for at bruge uhyrlige summer på ure, smykker, tasker og luksusturisme.

Luksuseksperter siger, at der simpelthen er blevet skabt så meget rigdom i løbet af de seneste to årtier, at selv faldende børstal og økonomiske kriser intet betyder for de rigeste fem procent af markedet. Vil det her vare ved? Hvis inflationen varer ved, vil almindeligt rige mennesker formentlig begynde at bruge færre penge på luksusvarer. Hvad angår de rigeste i verden, synes deres penge og deres livsstil virkelig at afspejle en ny forgyldt æra. Jeg kan ikke lade være med at spekulere på, hvornår og hvordan det hele ender.”