Bengt Holst: I Danmark tror vi, vi er klimaforbilleder. Det er vi slet, slet ikke

En ny international aftale skal redde biodiversiteten. Det bliver sværere for Danmark at leve op til målene, end man lige skulle tro, skriver Bengt Holst

Omkring 60 procent af Danmarks landareal er dækket af landbrug. Det er ikke godt for biodiversiteten, skriver Bengt Holst.
Omkring 60 procent af Danmarks landareal er dækket af landbrug. Det er ikke godt for biodiversiteten, skriver Bengt Holst. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix.

Og her kommer endnu et mål fra Kunming-Montreal-aftalen i spil, nemlig ambitionen om at omlægge subsidier, der i dag går til naturødelæggende formål. Relevant for Danmark kunne her være EU’s landbrugsstøtte, som i dag gives efter areal og ikke så meget efter, hvad det pågældende areal bruges til. Det bør laves om, så naturfremmende tiltag i langt højere grad prioriteres. Og tilsvarende kunne man se på den europæiske fiskeristøtte, der i dag i stor stil går til kæmpetrawlere frem for til bæredygtigt fiskeri. Det gælder vores børns og børnebørns fremtid.

Etikpanelet skrives på skift af Gorm Greisen, overlæge og tidligere formand for Det Etiske Råd, Bengt Holst, forfatter og tidligere videnskabelig direktør i København Zoo, Bettina Post, debattør og socialrådgiver, Christian Hjortkjær, forfatter og højskolelærer, og Lotte Mørk, hospitalspræst.