Bestikkelse i medicinalindustrien

Sagen om medicinalfirmaet Novo Nordisk, der anklaget for bestikkelse af amerikanske militærlæger, bør ikke kun vække harme, da det også redder liv, mener Anne-Mette Gravgaard 

Præsten Anne-Mette Gravgaard er selv blevet reddet af på baggrund af bestikkelse i medicinalindustrien
Præsten Anne-Mette Gravgaard er selv blevet reddet af på baggrund af bestikkelse i medicinalindustrien. Foto: colourbox.com.

I 21 Søndag på DR 1 var der den 25. september et langt og harmevækkende indslag om lægemidlet NovoSeven. Medicinalfirmaet Novo Nordisk blev her anklaget for at bestikke amerikanske militærlæger til at bruge dette forstod vi i bedste fald virkningsløse lægemiddel på de sårede soldater i Irak og Afghanistan. Udsendelsen var klart inspireret af en artikel i Berlingske Business med overskriften Novo Nordisk anklages for at smøre militærlæger.

LÆS OGSÅ: Skal de fattige have billigere medicin

Der skal ikke tages stilling til spørgsmål om bestikkelse eller smøring her. Har man blot det mindste indblik i lægers liv, ved man, at næsten alle medicinalfirmaer på den ene eller anden måde forsøger at bestikke eller smøre lægerne til at skrive recepter ud på netop deres patent. Det være sig ved undervisningstilbud indlagt i lækre rejser til fjerne destinationer eller seminarer med indlagte luksusmiddage. Man kan mene, hvad man vil, om reklame af denne art. Men der er næppe tvivl om, at lægerne også lærer noget undervejs i smørelsen.

Men noget helt andet er sagens kerne, lægemidlet NovoSeven: Jeg er en af dem, der er blevet reddet af NovoSeven. Og jeg er utrolig taknemlig for, at en anæstesilæge på Rigshospitalet i 2003 havde kendskab til det kontroversielle koagulationsmiddel og på trods af, at det ikke var frigivet til andre end bløderdrenge, turde forsøge midlet på mig, da jeg var ved at dø.

Jeg havde været ude for et voldsomt trafikuheld (højresving). Der var blevet opereret på mig i 10 timer af et hold på 43. Jeg havde fået 60 portioner blod, som var løbet lige igennem mig. I to og en halv time havde jeg været uden blodtryk. Den ledende læge meddelte min mand, at der ikke længere var håb om at stabilisere mig.

Så spurgte han min mand, om han måtte prøve et nyt og ikke frigivet middel på mig. Alternativet gav sig selv. Min mand sagde ja, og i løbet af en halv time og fire portioner blod var jeg stabil. Så vidt jeg ved, blev det et gennembrud for anvendelsen af NovoSeven til livstruende blødninger på Rigshospitalet i løbet af de næste halvandet år.

Hvorfor man igen stoppede med at anvende lægemidlet, ved jeg ikke. Men jeg er klar over, at NovoSeven kan skabe blodpropper, og at det kan ske, at det menneske, som man forsøgte at redde fra at forbløde ved at give det lægemidlet, risikerer at dø af en blodprop forårsaget af det samme lægemiddel eller at blive lammet af en blodprop i hjernen.

Men det risikerer altså også som jeg at leve. Og uden noget men fra medicinen. Takket være en læge, som levede op til sit lægeløfte om at redde menneskeliv. Spørgsmålet er, om et så kostbart lægemiddel, som NovoSeven er (70.000 kroner pr. dosis), nogensinde vil blive brugt på hospital eller slagmark, undtagen når alternativet er døden.

Anne-Mette Gravgaard er sognepræst på Østerbro i København