Klitlandskabet omkring Rubjerg Knude Fyr og Lønstrup er i europæisk perspektiv noget helt særligt. Det er oplagt at give det plads i Vildspor på Radio4, hvor vært er biologen Rasmus Ejrnæs. Jeg har hørt ham holde foredrag, han er en dygtig formidler. Forventningerne var høje, desværre blev de ikke indfriet.
Det begyndte ellers godt. På med gummistøvlerne og ud i klitten med biologen Roar Poulsen fra Aalborg Universitet og få færten af kampen mellem vinden og sandet på den ene side og planterne på den anden, både den indfødte havtorn og den invasive rynket rose. Rosen holder på sandet, men forhindrer også småvækster som lav og mos i at vokse. Biologen mente, at når klitområderne i et internationalt perspektiv er helt særegne, så er der en særlig forpligtelse til at passe på områderne og finde en ny balance mellem natur og menneske. Sæt naturen fri, lød det.
På samme linje var en anden biolog, Ane Kirstine Brunbjerg fra Aarhus Universitet, der fandt klitfredningsloven helt forældet. Hun havde forsket i, hvad naturlige og menneskeskabte ”forstyrrelser” gør ved planterne. Naturlige forstyrrelser er for eksempel vind, brand og græsning. Den unge biolog havde ”leget ko”, havde trampet og klippet ned for at finde ud af, hvordan planterne reagerede. Det ville være godt for området at udsætte et par bisoner, viste hendes forskning. Netop det havde man gjort i Holland, hvor man ikke tager sig ikke så meget af problemerne med private lodsejere, som den unge biolog sagde.
En af de besværlige private lodsejere mødte man i skikkelse af Erling Mikkelsen, formand for områdets sommerhusejere. Han efterspurgte ikke bisoner, men kystsikring og en politisk løsning. Det var ikke lykkedes ham at få en dialog med Hjørring Kommune og borgmesteren om sagen. Havde Ane Kirstine Brunbjerg et godt råd til Hjørrings borgmester? Han skulle drikke noget mere kaffe, lød det ganske fornuftigt.
Der var lagt op til en snak med borgmesteren, hvad ville man gøre? Hvordan ville man helt konkret løse konflikten i Lønstrup og omegn og finde en ny balance mellem natur og menneske? Snakken kom bare ikke. Just som man troede, at nu skulle man høre borgmesteren, kom et indslag om – skovdrift!
Lige der afslørede Vildspor sig som den biologilærer-radio, det er. Rasmus Ejrnæs kender svarene på alle de spørgsmål, han stiller og dykker ikke kritisk ned i et eneste udsagn. Som lytter bliver man talt ned til og er ikke med på den nysgerrige efterforskning af naturen, som Ejrnæs ellers i sin forskning må dyrke. Helt galt går det, når naturen selv ringer op: Mygblomst i røret. Det var som børneradio fra dengang, mor var barn.
Der er brug for naturoplysning. Men Radio4 må hjælpe værterne med at finde deres ben. Fint at gå med gummistøvler og fint at dykke ned i en konkret konflikt mellem natur og menneske, men giv os ordentlig journalistisk opfølgning, sammen med viden om lav, mosser og mygblomst.
Birgitte Stoklund Larsen er generalsekretær i Bibelselskabet.