Birgitte Stoklund Larsen: DR's "stjerner og striber" er en forrygende podcast

Den faste lytter har fået fornemmelsen af at kende spidskandidaterne så godt, at man mærker irritationen, når andre medier begynder ved nul igen-igen og introducerer Armin Laschet, Olaf Scholz og Annalena Baerbock

DR’s podcast ”Stjerner og striber – ta’r til Tyskland” er med vært og journalist Stéphanie Surrugue, Tysklands-korrespondent Michael Reiter og udlandsjournalist Lasse Engelbrecht.
DR’s podcast ”Stjerner og striber – ta’r til Tyskland” er med vært og journalist Stéphanie Surrugue, Tysklands-korrespondent Michael Reiter og udlandsjournalist Lasse Engelbrecht. Illustration: DR

Det er ikke tit, at Tyskland fylder sendefladen, men i de seneste uger har medier været på stikkerne og rapporteret fra den tyske valgkamp forud for søndagens valg. En episk valgkamp, hvor Angela Merkels efterfølger som kansler skulle findes.

Det har været en særlig fornøjelse at følge DR’s podcast ”Stjerner og striber – ta’r til Tyskland” med Stéphanie Surrugue som vært og mildt ansvarlig tovholder for et lille uregerligt team bestående af Tysklandskorrespondent Michael Reiter og udlandsjournalist Lasse Engelbrecht.

Mere og mere løssluppent er det blevet med en foreløbig kulmination på valgdagen søndag, hvor der kom hele to podcasts, og hvor man samtidig dagen igennem kunne følge både Surrugue og Reiter i radio og på tv, professionelle og i vanlig god stil, men også tydeligvis tiltagende trætte. I ”Stjerner og striber” fik man underteksten med og et indblik i, hvad korrespondenter spiser – eller ikke spiser – på en travl valgdag. Og indsigt i tysk politik og kultur.

Det har været en forrygende podcast. Den begyndte hen over sommeren med en række episoder, hvor der blev samlet op på Angela Merkels kanslertid. Eller rettere: Podcasten blev genstartet hen over sommeren, for som navnet antyder, er det ikke en tyskfødt podcast. Den blev sat i søen i forbindelse med det amerikanske valg sidste år, men er blevet genoptaget op til det tyske valg – fortsættelse følger i forbindelse med næste forårs franske valg.

Den tyske tour begyndte med en række programmer om Angela Merkel, hvor man havde lejlighed til at genbesøge hendes vej til magten, hendes politiske meritter og kriserne i hendes regeringstid – samt at få et indblik i kanslerens ydmyge indkøbsvaner; supermarkedet er Hit Ulrich. Stort og småt og altid både begavet og muntert, tilsat tysk pop og en knivspids Rammstein. Arbejdsglæde til gavn for lytterne.

Og sådan er det fortsat ind i valgkampen. Den faste lytter har fået fornemmelsen af at kende spidskandidaterne så godt, at man mærker irritationen, når andre medier begynder ved nul igen-igen og introducerer Armin Laschet, Olaf Scholz og Annalena Baerbock, som om kanslerkandidaterne fra CDU, SPD og De Grønne var helt ukendte typer. De medier er selvfølgelig undskyldt; det skal være muligt at springe på dækningen hvor som helst, men godt, at der også er noget til den mere vedholdende interesse. Med ”Stjerner og striber – ta’r til Tyskland” har man fået en opdatering på valgkampen – og en hel masse andre tyskgodter.

Da det amerikanske valg var overstået, havde jeg fået rigeligt USA-dækning for en tid. Men jeg var ærgerlig over, at ”Stjerner og striber” også gik ind. Jeg forudser stjerne-abstinenser efter det tyske valg. Foreløbig venter en ny episode i radioens P1 på søndag og allerede fredag i DR Lyd, hvor man også kan høre alle tidligere programmer – mens de i Tyskland finder ud af, hvem der skal være kansler efter Merkel.

Birgitte Stoklund Larsen er generalsekretær i Bibelselskabet.