Birthe Rønn Hornbech fik sat Dansk Folkeparti på plads

Hvis der er noget land, der har forstået at nå til en afklaring omkring sin fortid, er det netop Tyskland, skriver landsformand for Europabevægelsen Erik Boel

Birthe Rønn Hornbech (V) kritiserede Dansk Folkeparti for dets manglende viden om europæisk historie.
Birthe Rønn Hornbech (V) kritiserede Dansk Folkeparti for dets manglende viden om europæisk historie. . Foto: Christoffer Regild Denmark.

HVOR ER DET velgørende, at Birthe Rønn Hornbech (V) godt støttet af stovte Venstrefolk som Jens Rohde og Britta Schall Holberg så eftertrykkeligt sætter Pia Kjærsgaard (DF) på plads: Dansk Folkeparti-lederens angreb på Danmarks nærmeste allierede er ikke bare ufint, men bygger også på en næsten imponerende mangel på viden om nyere europæisk historie.

LÆS OGSÅ: Eksperter: Politikere udvander nazismens betydning

Hvis der er noget land, der har forstået at nå til en afklaring omkring sin fortid, er det netop Tyskland. For eksempel er Anne Franks dagbog i dag pligtlæsning i de tyske skoler.

En række fremsynede og europæisk engagerede ledere, ikke mindst Willy Brandt og senest forbundskansler Angela Merkel, har deres store andel i, at Tyskland for længst er trådt ud af fortidens skygger. Det tyske fodboldlandshold og det moderne Berlin er blevet et sindbillede på dagens Tyskland: ungt, farverigt, sprudlende og selvbevidst.

Samtidig kan vi glæde os over, at Tyskland fortsat er dybt forankret i europæisk solidaritet og ansvarlighed. At nutidens Tyskland forfægter sine interesser i Europa som ethvert andet medlemsland, er både naturligt og et udtryk for den normalisering, landet har nået sideløbende med dets mangeårige aktive og ofte afgørende rolle i de europæiske samarbejdsbestræbelser.

Med Thomas Manns ord har vi i dag fået et europæisk Tyskland og ikke et tysk Europa. I denne sætning sammenfattede han 100 års tysk historie. Tyskland er i dag så europæisk og demokratisk som nogensinde. Forbundskansler Merkel har sin store andel i denne kendsgerning. Hun symboliserer om nogen Tysklands evne til at sikre sin indflydelse i Europa uden at forfalde til nationalisme og selvtilstrækkelighed.

Danmark har ligesom de andre europæiske lande en stærk interesse i Tysklands fortsatte europæiske engagement. Det er ikke tilstrækkeligt kendt i Danmark, hvor ofte vi i EU-samarbejdet, men også bilateralt, nyder godt af Tysklands hjælpsomme holdning over for dets nabolande.

Danmark og nutidens Tyskland har meget tilfælles. Det gælder først og fremmest på den økonomiske politiks område, men også for miljø- og energipolitik. Begge lande har tradition for det samarbejde gennem forhandling mellem arbejdsmarkedets parter, som har været en afgørende forudsætning for begge landes økonomiske og sociale trivsel.

Planerne om en fælles dansk-svensk-tysk vindmøllepark ved Kriegers Flak er et konkret eksempel på sammenfaldende tysk-danske interesser. Den faste forbindelse over Femern vil styrke den allerede tætte forbindelse mellem vore to lande.

Trods international krise har forbundskansler Angela Merkel formået at fastholde Tysklands centrale rolle som garant for en ansvarlig og solidarisk Europæisk Union også selvom hun ved en række delstatsvalg har måttet betale en høj pris for denne kurs.

Glem ikke, at det er Danmark, og ikke Tyskland, der har et højrepopulistisk og nationalistisk parti, der samler hen ved hver syvende vælger. Glem ikke, at det er Danmark, der med vore forbehold usolidarisk står af på væsentlige dele af EU-samarbejdet og glem ikke, at det er Danmark, der med indførelse af en grænsekontrol er sig selv nok og går i små sko med det europæiske samarbejde som gidsel.

Erik Boel er landsformand for Europabevægelsen