Biskopperne bør blande sig

Jeg ville personligt ønske, at langt flere præster (og øvrige gejstlige) ville blande sig i den offentlige debat, skriver læser

Henrik Stubkjær er biskop over Viborg Stift. Han er blevet kritiseret for at blande sig politisk, hvilket denne debattør er uenig i
Henrik Stubkjær er biskop over Viborg Stift. Han er blevet kritiseret for at blande sig politisk, hvilket denne debattør er uenig i. Foto: Leif Tuxen.

MENNESKE FØRST og kristen så. Sådan sagde Grundtvig engang - længe efter Reformationen. Merete Bøye beder i klummen ”Kirkeligt set” lørdag den 27. juni Danmarks biskopper om at ”passe deres levevej”, da Luthers lære om de to regimenter skal fastholdes.

Da Luther formulerede dette i 1517, var alle jo kristne, sekulariseringen (protestantismens gave til verden) lå langt ude i fremtiden, og ingen forudså, at ideologien ”troende ateisme” ville true hans verdensbillede.

Meget er imidlertid sket siden da, og i vor danske sekulariserede verden er meget forandret. Vi har i sekulariseringens navn opnået frihed, foreløbig fred her til lands og ikke mindst ytringsfrihed. Vi har ingen pave, ingen synode, der bestemmer, hvad kirken må eller ikke må.

Ingen kan udtale sig på kirkens vegne, men ”alle” kan udtale sig om kirken, altså også Merete Bøye. Omvendt kan alle, altså også præster og biskopper udtale sig verdsligt om politik, etik og humanitet. Forhenværende kirkeminister Marianne Jelved (R) sagde for cirka to måneder siden det samme i denne avis.

Jeg er ikke på Facebook og kommer der sikkert heller ikke, det er jeg for gammel til. Jeg foretrækker papirlæsning i alle former. Jeg er ikke teolog, men som jeg læser af ovenævnte indlæg er de to biskopper blevet kontaktet af altinget.dk, og spurgt om deres holdning til dette og hint. De har svaret ærligt om deres politiske holdninger, og hvem kan klandre dem for det? Jeg ville personligt ønske, at langt flere præster (og øvrige gejstlige) ville blande sig i den offentlige debat.

Hvordan i alverden skal vi komme videre i det ”sekulære, kulturkristne” Danmark uden dette? Merete Bøye skriver, at vi reducerer folkekirken, hvis biskopperne blander sig. Hvad så? Den danske folkekirke skal nok klare sig, især hvis dialogen kommer i gang for alvor. For øvrigt er den nu afgåede biskop Kjeld Holm medskriver på klummen ”Kirkeligt set” i Kristeligt Dagblad. Jeg håber, han bliver ved.

Vi har teologer i næsten alle partier. Selvom de ikke nævner ordet Gud, er deres holdninger vel præget af deres tro. Det er min også, og derfor er jeg enig eller uenig i dette og hint politiske synspunkt.

Vibeke Frederiksen, pensioneret lærer, Hjertingparken 171, Esbjerg V