Bispekandidat: Mennesket er ingen chimpanse!

Videnskabsfolk, der nægter at der findes en sjæl går stik imod kristen menneskelighed, mener Jesper Bacher.

Vi må ikke sælge vores sjæl til den moderne neurobiologi, mener Jesper Bacher
Vi må ikke sælge vores sjæl til den moderne neurobiologi, mener Jesper Bacher Foto: .

I Kristeligt Dagblad den 19. november kan man læse om en videnskabskonference i Dublin, hvor den menneskelige identitet var til debat.

I lyset af forskningen mener flere videnskabsfolk sig således i stand til at nægte mennesket en særlig essens.

En af paneldeltagerne, den danske neurobiolog og videnskabsjournalist Lone Frank, erklærede ligefrem:

Gud har været død længe, nu er sjælen det også, og det nyeste inden for hjerneforskning er, at der faktisk ikke rigtigt er noget selv. Vi er ved at indse, at vi er vores hjerne.

Nej, vi er ikke specielle, men bare genetisk opgraderede chimpanser, som Lone Frank udtrykte det.

Det forekommer imidlertid stadig at være et unikt menneskeligt træk, at der holdes konferencer, hvor man diskuterer sin identitet. Man har ikke indtryk af, at selv de kløgtige chimpanser bakser med den slags problemer.

Jeg tænkte: Gud har udskilt menneskene, for at de skal indse, at de ikke er andet end dyr. Sådan siger Prædikeren i Det Gamle Testamente uden at kende til moderne neurobiologi, men netop den indsigt gør også mennesket til mere et dyr. Mennesket er skabt i Guds billede, selvom det ikke kan ses med en hjernescanner.

Hvis mennesket slet ikke er noget særligt, kan det vel behandles som et dyr, eller så skal dyrene behandles som mennesker. Ja, Lone Frank mener, at vi måske på et tidspunkt kommer til at diskutere rettigheder for særligt avancerede computere.

Når jeg tænker på, hvordan jeg sommetider har skældt min computer ud. I fremtiden kan jeg risikere en injuriesag for uberettiget overfusning eller en voldsdom for at trække stikket ud!

Men hvad risikerer menneskeheden, hvis vi for alvor begynder at se os selv og hinanden som genetisk opgraderede chimpanser, der kan udsættes for grænseløs manipulation af hjerne og fysik? Biologien som total ideologi lyder ikke just menneskevenlig. Over for det står kristendommens tale om mennesket som værdigt, unikt og sjælfuldt.

Vi kender historier om mennesker, som har solgt deres sjæl til Djævelen. Det viser sig nu altid at være en rigtig dårlig forretning. Jeg tror ikke, det er meget bedre at afhænde sjælen til neurobiologien. Resultatet er under alle omstændigheder umenneskelighed.

Jesper Bacher,sognepræst på Lolland og bispekandidat i Haderslev Stift,Rubbeløkkevej 10, Rødby