Bispekandidat: Når jeg spørger, hvorfor unge vil konfirmeres, svarer de noget andet, end da jeg selv var konfirmand

Kirken skal blive bedre til at invitere nye kirkegængere indenfor, mener sognepræst Dorthe Tofte-Hansen, der er bispekandidat i Fyens Stift

"Som præst oplever jeg en stor åndelig søgen og en længsel efter at tale om tro og eksistens. Den søgen og længsel skal vi som kirke svare på, for gør vi ikke det, bliver den hjemløs – eller går et andet sted hen," skriver Dorthe Tofte-Hansen.
"Som præst oplever jeg en stor åndelig søgen og en længsel efter at tale om tro og eksistens. Den søgen og længsel skal vi som kirke svare på, for gør vi ikke det, bliver den hjemløs – eller går et andet sted hen," skriver Dorthe Tofte-Hansen. Foto: Leif Tuxen.

Da jeg gik til præst i 1980'erne, sagde de fleste af mine kammerater uden dybere overvejelse, at de ville konfirmeres ”for gavernes skyld”. Bemærkningen vidnede måske om teenagernes umodenhed, men også om den almindelige afstandtagen til alt det, konfirmationen handler om: åndeligt tilhørsforhold og kristentro.

Siden min egen konfirmationstid har folkekirkens medlemstal været langsomt dalende, men konfirmationen står stadig stærkt i danskernes bevidsthed. Mange unge vælger fortsat at følge konfirmationsforberedelsen på 7. eller 8. klassetrin, og for familierne er konfirmationsfesten en betydningsfuld familiebegivenhed som en vigtig markør både i den unges og i familiens liv.

Dette er en kronik. Kronikken er udtryk for skribentens egen holdning.