Bispevalg, Bøllebank og en bestyrtet Rasmus Bjerg – ikke alt er forgæves

En meget kritisk udsendelse på P1 stillede den 5. januar spørgsmålstegn ved Operation Bøllebanks succes, og siden har debatten bølget frem og tilbage i pressen. Men hvad er hensigten med denne debat? Den er svær at få øje på. Som Carsten Rasmussen konkluderende skriver i Kristeligt Dagblad: ”Den 29. april 1994 rykkede vi ud for at komme vores svenske og norske våbenbrødre på observationsposten T2 til undsætning. Det var en vigtig og meget farlig opgave. Vi løste den, og alle kom hjem i live”

Der er bispevalg til sommer på Lolland-Falster, hvor biskop Steen Skovsgaard (til venstre) går af. –
Der er bispevalg til sommer på Lolland-Falster, hvor biskop Steen Skovsgaard (til venstre) går af. – . Foto: Mikkel Berg Pedersen/Polfoto.

I LOLLAND-FALSTERS STIFT er bispevalget allerede godt i gang. I en kommentar i Berlingske stiller sognepræst Edith Thingstrup imidlertid principielt spørgsmål ved selve bispevalgets procedure. Det er menighedsråd og præster, der stemmer om, hvem der skal være biskop. Men biskopperne er i modsætning til politikerne ikke på valg hvert fjerde år. Dermed kan det være svært at slippe af med biskopper, som ikke magter embedet. Som allerede Juvenal spurgte: ”Quis custodiet ipsos custodes?”. Eller på dansk: Hvem vogter vogterne?

Derfor må man efter Thingstrups skøn gå til stålet i forhold til bispekandidaterne, idet visse biskopper virker lige så optaget af at fremme en venstreorienteret agenda som af at forkynde evangeliet: ”Det ville have været rart, om vælgerne var blevet gjort opmærksom på, at det ville være sådan.” Men bispevalgets særlige karakter resulterer i, at ”kandidaterne gør sig umage for at være upræcise for ikke at støde for mange fra sig”.

Heri adskiller biskop Peter Fischer-Møller sig dog, idet Thingstrup kan citere ham for under bispevalgkampen for ni år siden at erklære: ”Jeg står fast på, at jeg er indstillet på at gå efter 10 år.”

Til næste år bliver der således måske mulighed for at afprøve Thingstrups forslag til en ny type bispevalg. Forslaget går på, at alle folkekirkemedlemmer i stiftet bliver stemmeberettiget, og at bispekandidaterne forinden kommer igennem en offentlig eksamination med teologisk sagkyndige, der skal sikre, at kandidaterne med hensyn til teologisk orientering ikke blot kan nøjes med at kalde sig ”grundtvigske”.

Den 29. april 1994 er en mærkedag i dansk militærhistorie, for da nedkæmpede danske kampvogne under FN-flag en række serbere. Som lektor ved Forsvarsakademiet Peter Viggo Jakobsen sagde til P1 Morgen , betød Operation Bøllebank noget afgørende for dansk selvforståelse: ”Uden den ville vi nok ikke have set danske soldater i hverken Afghanistan eller Irak.”

En meget kritisk udsendelse på P1 stillede den 5. januar imidlertid spørgsmålstegn ved Operation Bøllebanks succes, og siden har debatten bølget frem og tilbage i pressen. Ifølge dagbladet Information handler striden grundlæggende om, hvorvidt eskadronchef Carsten Rasmussen svigtede sine soldater, da han over radioen ikke gav besked om, at der skulle åbnes ild mod serberne.

Men denne ordre var allerede givet under befalingen forinden, understreger Rasmussen i Information . Kampvognskommandør Jakob Hansen mener derimod ifølge Politiken , at han og hans kammerater var overladt til selv at tage initiativet.

Hvad er hensigten med denne debat? Den er svær at få øje på. Som Carsten Rasmussen konkluderende skriver i Kristeligt Dagblad : ”Den 29. april 1994 rykkede vi ud for at komme vores svenske og norske våbenbrødre på observationsposten T2 til undsætning. Det var en vigtig og meget farlig opgave. Vi løste den, og alle kom hjem i live.”

Ja, når man læser debatten om Operation Bøllebank, så kommer en og anden muligvis til at tænke på, hvad den svenske Therese Bohman formulerede sådan:

”Måske er summen af behov for problemer konstant: Har man ingen, så skaber man dem.”

Det var måske også problemet for den gruppe skoleelever, der for nylig gæstede Aarhus Domkirke. De brugte kirken som en tumle- og legeplads, hvilket absolut ikke bekom komikeren Rasmus Bjerg, der var til stede i kirken. På Ekstra Bladets hjemmeside er der et link til den video på Instagram , hvori komikeren og skuespilleren harcelerer over de unge bøller og efterlyser myndige voksne, der kan fortælle børnene, hvordan man begår sig i en kirke.

Det er med andre ord eksemplets magt, Rasmus Bjerg efterlyser. Hvis forældrene med deres eget eksempel viser, at man i kirken opfører sig civiliseret, så skal børnene også nok gøre det.

I løbet af ganske kort tid blev Rasmus Bjergs video set af mange tusinde danskere, og på de sociale medier fik Bjerg bred opbakning til sit synspunkt, så det er ikke alle debatter, der er lige overflødige.

Ugens debat skrives på skift af højskoleforestander Jørgen Carlsen og præst og anmelder på Kristeligt Dagblad Kristian Østergaard . En af de to samler hver uge op på ugens vigtigste værdidebatter.

Danske FN-soldater på patrulje ved Tuzla, hvor Operation Bøllebank fandt sted. –
Danske FN-soldater på patrulje ved Tuzla, hvor Operation Bøllebank fandt sted. – Foto: Erik Kragh/Polfoto
Komikeren Rasmus Bjerg, klagede i weekenden over støjende unge mennesker i Aarhus Domkirke. –
Komikeren Rasmus Bjerg, klagede i weekenden over støjende unge mennesker i Aarhus Domkirke. – Foto: Mogens Flindt/Polfoto