Prøv avisen
Ugens debat

Blærerøvens budskab, dumpekarakter til DR og kulturradikal kirkelighed

"Blærerøven”, Mads Christensen. – Foto: Jan Sommer/Polfoto

Bølgerne er gået højt i ugens debat om cykelhjelme til børn, pylrede forældre og forventninger til unge har været på dagsordenen

DANMARKS MEST udskældte person i denne uge blev nok Mads Christensen – bedre kendt som Blærerøven. På TV 2’s ”Go’ morgen Danmark” fortalte Blærerøven om at miste kørekortet og være henvist til cyklen. Undervejs harcelerede han over cykelhjelmen og lod seerne vide, at han ikke påbød sine børn at bruge den.

Og så fik Blærerøven ellers på cykelhjelmen på diverse sociale medier. Men i nyhederne på TV 2 blev spørgsmålet rejst, om forældre generelt er blevet for pylrede. Mange forældre mente, at eksemplet med cykelhjelmen var dårligt, men at Blærerøven jo godt kunne have ret i, at vi opdrager vores børn til at dåne af skræk over alt muligt. For hvad sker der, når børn ikke må kravle op i træer, gå ud, når det er mørkt, og heller ikke, når det er lyst, medmindre de er smurt ind i solcreme faktor 100?

Ja, i Morgenavisen Jyllands-Posten udtalte professor og leder af Angstklinikken Mikael Thastum i anden sammenhæng, at overbeskyttende forældre ikke er af det gode: ”Vi ser ofte, at manglende tiltro og overbeskyttelse af barnet kan føre til angst (...). På den måde får de ikke den samme psykiske robusthed som før i tiden.” Og Morgenavisen Jyllands-Posten kan i artiklen oplyse, at ”dårligt mentalt helbred” er den største sygdomsbyrde blandt børn og unge.

Børn og unge er nok målgruppen for P3, men sognepræst Kristian Bøcker havde ved et uheld lånt øren til radiokanalen, og hans kommentar hertil i Kristeligt Dagblad hører til de mest læste og kommenterede på Facebook . Mange af Kristeligt Dagblads læsere var enige med Bøcker i, at P3 er et testimonium paupertatis – et fattigdommens vidnesbyrd – for DR.

I Berlingske gør kommentator Bent Winther sig tanker om selve institutionen DR . I lighed med mange af Kristeligt Dagblads læsere undrer han sig over, at DR og dens 167 chefer prioriterer tanketom underholdning og rutter med pengene på samme tid. Kulturredaktør Palle Weiss konstaterede i Morgenavisen Jyllands-Posten , at Radio24syv producerer næsten dobbelt så meget indhold for halvt så mange penge som P1.

Berlingskes Bent Winther oplyser, at der er 3318 fuldtidsansatte i DR. I forbindelse med at Aarhus officielt blev erklæret europæisk kulturhovedstad i lørdags, fik flere seere da også indtryk af, at DR opererer med beskæftigelsesterapi. Ifølge Ekstra Bladet og BT stod kommentatorerne i kø for at forstyrre de musikalske indslag med allehånde overflødige bemærkninger.

En kinesisk vismand skal engang have sagt, at man kan måle sin uundværlighed ved at stikke en finger i et glas vand og se, hvor stort et hul fingeren efterlader i vandet. Ville seere og lyttere opdage det, hvis man halverede staben på DR ? I alt fald konstaterer Winther, at hvis DR ikke eksisterede, så ville ingen drømme om at etablere en sådan institution i dag.

Dansk Kirketidende hedder et tidsskrift, der, som navnet angiver, skriver om kirke og kristendom. Men fornærmer jeg nogen, hvis jeg siger, at bladet også har et radikalt, for ikke at sige kulturradikalt sigte?

Redaktør Ingrid Ank skriver således i det seneste nummer, at ”den kirke, der fulgte i kølvandet på Reformationen, arbejdede på ingen måde med på frihedens fremme.”

Ank henviser til Frederik Stjernfelt og Jens-André Herbener i den sammenhæng. Mig bekendt er bemeldte herrer hverken teologer eller Luther-eksperter. Både Stjernfelt og Herbener øser gerne af deres galde over Luther og forherliger oplysningstiden på bekostning af kristendommen.

I sin sidste prædiken advarede Martin Luther imidlertid mod ethvert forsøg på at forfølge anderledes tænkende med magt. Og netop forbindelsen mellem kristendom og åndsfrihed trækker det luthersk inspirerede Torda-edikt klart og tydeligt op, idet retten til at tro og mene, hvad man vil, bliver beskrevet som en gave fra Guds hånd.

Torda-ediktet er fra 1568 og dermed betydeligt ældre end oplysningstiden. Naturligvis findes der også lutherske teologer, der før og siden har modarbejdet friheden.

Men bliver Mozart ringere af, at nogen spiller ham falsk? Eller Luther

Ugens debat skrives på skift af højskoleforstander Jørgen Carlsen og præst og anmelder på Kristeligt Dagblad Kristian Østergaard . En af de to samler hver uge op på ugens vigtigste værdidebatter.

P3’s morgenværter (fra venstre) Anders Stegger, Sara Bro og David Neerup Mandel. – Foto: Petra Kleis/DR
Statue af Martin Luther på markedspladsen i Wittenberg. – Foto: Hendrik Schmidt/AP/Polfoto