At blive set

”I dag er der kommet frelse til dette hus, fordi også han er en Abrahams søn.”

Lukasevangeliet 19, 9

Overtolderen Zakæus havde vundet meget. Zakæus var rig på penge, men var på grund af sin bestilling fattig på venner. Men nu ville han gerne se Jesus, som kom til byen. Var Zakæus bare nysgerrig, eller havde han noget dybere på hjerte? Vi får ikke at vide, hvad Jesus og Zakæus snakker om. Men gennem samværet med Jesus sker der noget så afgørende med Zakæus, at han gør op med sin fortid og nu vil en ny fremtid.

Hvordan går dette til? Jo, først ser Jesus Zakæus, og dernæst ser Zakæus Jesus. Det er en vigtig rækkefølge i enhver omvendelse: Jesus ser os, før vi ser behovet for at vende om og følge ham. Derfor er Zakæus’ møde med Jesus stadigvæk så vigtigt. Det vil tilskynde os til at se efter Jesus, fordi han allerede ser os. Alle andre ser os som dem, vi er i det ydre. Jesus ser dybere; han ser, hvad vi kan blive til fra det øjeblik, vi tager imod ham i hjem og hjerte.

Det bliver ikke billigt for Zakæus at få besøg af Jesus. Han bliver nødt til at gøre op med sin hidtidige arbejdsmoral. Han giver halvdelen af sin rigdom til de fattige og giver firedobbelt tilbage, hvad han uretmæssigt har presset ud af folk.

Jesus har sikkert ikke befalet Zakæus at gøre sådan. Men der sker noget, når Jesus kommer inden døre hos os. Han kan ikke bo under samme tag som det, vi ved, vi gør forkert. Der bliver ingen husfred. Noget må ud. Og det skal ikke være Jesus, der ryger ud. Det er Zakæus i hvert fald klar over! Så af bare glæde betaler han prisen. For besøget af Jesus er det hele værd.

Det er stadigvæk det hele værd. Noget må måske også ryddes ud hos os. I hvert fald skal Jesus ikke ud! Så er alt jo tabt igen. Når Jesus runder af med at sige: ”I dag er der kommet frelse til dette hus, fordi også han er en Abrahams søn,” altså et ægte Guds barn, så er det ikke i rørelse over Zakæus’ rundhåndethed. Det er for at sige, at for Gud er ethvert menneske vigtigt.

Jesus går endda ind i de ”forkertes” huse for at frelse os fra et uværdigt liv, fra synden imod andre og imod Gud.

Thomas Kristensen er pastor emeritus.