Prøv avisen
Dilemma

Bør fodboldklubber tage opgør med homofobiske tilråb?

Det var tilråb og sange rettet mod FC KØbenhavn-spilleren Viktor Fischer fra fans af OB og Brøndby, som har ført til en debat om homofobi i fodboldkulturen. – Foto:

Det er vigtigt, at fodboldklubberne eksplicit siger fra over for homofobi, mener lektor og kønsforsker ved Roskilde Universitet Christian Groes. Men homoseksualitet er og bliver et tabu inden for en maskulin, konkurrencepræget verden som fodbold, uanset om man synes om det eller ej, siger lektor ved Medievidenskab på Syddansk Universitet Bo Kampmann Walther

JA, mener Bo Kampmann Walther, lektor ved Medie-videnskab på SDU og sportsjournalist

Jeg synes, at de seneste dages diskussioner har tydeliggjort, at der er mindst tre forskellige niveauer i spil. Først og fremmest er der den konkrete diskussion om, hvor langt man skal strække den, før man sanktionerer. Når sådan noget sker, så er der jo en gruppe, der er meget hurtige til at gå ud og sige, at de fordømmer det som automatreaktion. Men hvis man skal være ærlig, så kræver det en juridisk analyse. Kan man skelne mellem, hvad der er sagt i spøg, hvad der er sagt, når en finke ryger af panden, og hvad der faktisk er alvor?

En anden og dybere diskussion er den sociologiske. Hvad er det for nogle dybereliggende mekanismer, der gør, at sådan nogle tilråb overhovedet finder sted?

Og så er der det tredje niveau. Det her med, at der er steder eller tidspunkter, hvor man har et frirum til at give slip for at opføre sig politisk korrekt. Det er jo noget, der har fundet sted i hundredvis af år siden middelalderen. Nu har det udviklet sig til en række forskellige bobler, som vi eksempelvis træder ind i, når vi går til fodbold om lørdagen efter at have været med kæresten i Ikea for at købe duftlys.

Hvad ser du diskussionen som et udtryk for?

Der er jo en tendens til, at medierne – og her refererer jeg både til dig og til mig selv – gør noget til et problem, når de tager det op. Det her med, at man råber homoer efter hinanden til fodboldkampe, det er jo ikke noget, der lige er kommet til byen. Jeg kan ikke huske én kamp nogensinde, hvor det ikke er blevet råbt. Og jeg har virkelig set mange fodboldkampe.

Hvad er det, der får nogle fans til at bruge bøsse som et skældsord?

Man må bare sige, at homoseksualitet er den sidste bastion, der skal bekæmpes inden for sport. Det er og bliver et tabu. Det er ikke noget, jeg siger, fordi jeg mener, at det skal være sådan. Det siger jeg, fordi jeg har sat mig ind i de mekanismer, der er i en maskulinitetskultur som fodbold. Det er en heteroseksuel, konkurrencepræget kultur. Og inden for den kulturs logik, der kan det godt give mening at sige, at nogen er homo. Fordi det, man underforstået mener, det er, at man ikke hører til i fodboldkulturen.

Men så giver det vel netop mening at have en forhandling om grænser. Hvad er okay at sige – og hvad er ikke okay?

Jo, helt klart. Den debat er selvfølgelig rigtig fin at have. Jeg siger heller ikke, at jeg bifalder eller accepterer, at man bruger folks seksuelle orientering som skældsord. Jeg siger blot, at jeg godt forstår de mekanismer, der får en til at råbe ad det andet hold – fordi jeg selv er fodboldfan. Men selv de mest gudfrygtige kan opleve sig selv råbe ”homospasser” efter en Citroën Berlingo, der kører over for rødt. Om ikke andet så bare inde i sin egen bil med vinduerne rullet ned.

Når man ser på debatten de seneste dage, så er det, som om den her form for kollektiv selvfornægtelse er på vej et eller andet ubehageligt sted hen. Man kan jo også blive så politisk korrekt, at det ender i et eller andet Orwell’sk samfund. Jeg ved godt, at vi ikke havner der i morgen, men jeg synes også, at jeg kan se tendenser af, at vi godt kan havne der på et tidspunkt.

Tror du, at det giver mening at gå ind og forsøge at regulere den her adfærd fra toppen – eksempelvis gennem en målrettet kampagne fra klubbernes side?

Jeg tror grundlæggende, at det hurtigt kan give en masse ballade. For det første er der problemet med, at det nemt bliver en lidt hjemmestrikket definition af, hvornår man står på den ene eller anden side af grænsen. Man skal selvfølgelig etablere grænserne et sted – men man skal også passe på, at man ikke bare tromler dem igennem og samtidig gør det til et rimelig uinspireret samfund at leve i.

Jeg synes da, at det er på sin plads at gå ind og råbe vagt i gevær over for racisme. Men da man fik gjort stadionerne mere familievenlige, da forsvandt vold jo ikke fra fodboldkulturen. Den rykkede bare ud andre steder. Det samme kan man forestille sig, der vil ske med den her sag om homoseksuelle tilråb.

Tror du, at homo som tilråb er på vej ud af fodboldkulturen?

Nej. For eksempel er det pludselig blevet meget moderne at sige, at racismen er væk fra fodbolden. Men det er en sandhed med modifikationer. Det kan godt være, at der ikke er så meget bevågenhed på det. Men der er forskel på, om noget vitterligt er på vej væk – eller om det bare ikke fylder så meget i medierne. Der bliver altså stadig sagt abelyde. Og hvis den mekanisme stadig findes ved racisme, kan det samme jo sagtens gentage sig med homoseksualitet som skældsord.

NEJ, mener Christian Groes, lektor og kønsforsker ved Roskilde Universitet

Helt overordnet er det vigtigt at tackle sexisme, racisme og andre ting af den karakter i sport. Diskussionen kan så være, hvordan gør man det bedst. I debatten har der været flere, der har givet udtryk for, at der gælder andre standarder på et fodboldstadion end i andre sammenhænge – altså at der findes særlige hetero-manderum med særlige omgangsregler. Nu sker der så det, at den enkelte gerning kommer under luppen, og det tåler ikke altid offentlighedens blik. Så jeg tænker, at det er fint, at nogen går ud og siger fra.

Først og fremmest tænker jeg dog, at det bør være LGBT-miljøet, der skal tage debatten. Historisk er bøsse jo et ord, som de homoseksuelle selv brugte og lykkedes at vende fra noget negativt til noget neutralt eller positivt. Til gengæld er det også klart, at der i denne sammenhæng er en negativ klang forbundet med det. Samtidig råber de det ikke nødvendigvis til folk, der selv er bøsser. Så på den måde er det jo noget andet, end hvis man råber neger efter én, der er sort. Der er en nuanceforskel. Derfor synes jeg egentlig, det er vigtigst, at vi hører fra homomiljøets forskellige stemmer, hvor der givetvis også vil være forskellige opfattelser.

Hvad er det, LGBT-miljøet skal diskutere?

Jamen – hvordan skal man tackle den her slags tilfælde? Er det vigtigt at have meget opmærksomhed på det, eller skal man tie det ihjel? Nogle vil måske mene, at man hellere skal tie det ihjel, så der ikke opstår en modfront. Hvis det ikke er særligt udbredt, og der er en generel politik om, at man er imod sexisme og homofobi, så behøver hele læsset ikke at vælte, hver gang der er en enkelt fan, der råber det.

Flere giver udtryk for, at de her tilråb har været en del af fodboldmiljøet i lang tid. Hvorfor tror du, at det bliver taget op netop nu?

Jeg tror dels, det har noget at gøre med, at der generelt i Europa i de seneste år har været stort fokus på racisme i fodboldkultur, hvor man har sagt fra over for, at der bliver råbt racistiske ting mod fodboldspillere. Samtidig er der også det her med, at der generelt er meget fokus på krænkelser. Det har medført en øget bevidsthed om, at det, der var okay for nogle år siden, måske er mindre okay i dag.

For nogle år siden gik FIFA ud med en stor kampagne imod racisme. Tror du, at det ville være gavnligt med en lignende kampagne imod homofobi?

Ja, helt klart. Det tror jeg. Hvor klubberne eksplicit og officielt siger fra. På den måde kan man markere, at man fra officiel side tager afstand. Så kan der være tilfælde med fans, der råber alligevel, men der tænker jeg, at man kan overveje at tie det ihjel. For det kan også give dem magt, når de får så stor opmærksomhed.

Samtidig tror jeg ikke, at mange af dem, der råber, de mener det bogstaveligt. Langt de fleste af dem har sandsynligvis ikke et negativt syn på bøsser helt generelt. Men det er blevet en del af en jargon. Så frem for at anklage folk for at være homofober, hvilket det jo ikke er sikkert, at de er, så bør man slå fast oppefra, at man helt principielt siger fra over for den adfærd.

Hvorfor tror du, at der er opstået sådan en jargon?

Hele kulturen omkring fodbold er en eller anden form for leg om, at de andre er fjenden. Det er jo langt de færreste, der rent faktisk vil tæske det andet holds fans – men der er en søgen hen imod en maskulin identitet, som de ikke kan udleve andre steder til daglig, hvor de skal være gode, ordentlige og ligestillede mænd. Man kan så altid diskutere, om der skal være plads til sådan en adfærd. Men jeg tror ikke, at det fører til, at man nødvendigvis bliver voldelig eller homofob i praksis, bare fordi man går til fodboldkampe.

Tror du, at brugen af homo eller bøsse som tilråb ved fodboldkampe er på vej ud?

Som sagt så tror jeg, at det kommer an på, hvordan man håndterer de her sager. Hvis der bliver lavet en front, så kan man frygte, at der måske er nogle yderliggående fans, der opbygger en identitet omkring det, som ikke er politisk korrekt. En form for anti-etablissement. Det kan være en stærk identitetsfaktor, som man eksempelvis ser det med Trump i USA.