Book et barn: Hvorfor skal børns relationer nu styres af forældre via en app?

Børn er kloge, hurtige og lærenemme, men skal de lære, at den gode legeaftale opstår ved, at mor eller far har lavet den på telefonen? Den børneorganiserede leg kan få trange vilkår, hvis de først skal se i forældrenes app, om de eventuelt er booket hos andre, skriver Bitten Schjødt Kjær, udviklingschef i FDF

Jeg har det ønske for børn i børnehaver, skoler, i naboskaber og i foreninger, at de har mulighed for at bruge deres intuition i forhold til de andre børn. Intuition og invitationer på barnets præmisser bliver ikke holdt ved lige ved at putte det, der kan være lidt mellemmenneskeligt svært en gang imellem, ind i et smart system.
Jeg har det ønske for børn i børnehaver, skoler, i naboskaber og i foreninger, at de har mulighed for at bruge deres intuition i forhold til de andre børn. Intuition og invitationer på barnets præmisser bliver ikke holdt ved lige ved at putte det, der kan være lidt mellemmenneskeligt svært en gang imellem, ind i et smart system. Foto: Nima Stock/ritzau.

PÅ MIN ARBEJDSPLADS taler vi tit om det gode børneliv. Det var også tilfældet den anden dag, hvor en ny verden gik op for mig.

Flere kommuner har lavet en forældreapp, hvor der fra daginstitutionen bliver skrevet om barnets gøremål i løbet af dagen, og der er diverse informationer og beskeder at få. Jeg blev dog noget overrasket over at erfare, at forældrene nu også kan booke hinandens børn til legeaftaler. Det er nemt nok at se nogle umiddelbare fordele ved en app, hvor pædagoger en gang for alle kan fortælle lidt om livet i institutionen, og hvor for eksempel ture ud af huset eller besøg af en tryllekunstner annonceres. Jeg vil dog gerne stille spørgsmålet: Er der nogen, der har vurderet og tænkt på, hvilke negative konsekvenser denne måde at formidle børns liv på har?

Hvordan er det, at børn i daginstitutionerne skal tage mod til at spørge en ny ven i børnehaven: ”Vil du hjem til mig og lege?”, når de ved, at det er noget, de voksne styrer gennem appen? Vil børnene miste troen på, at andre børn vil dem mere end det, der er aftalt?

Vi er på vej til en meget voksenstyret barndom. Det gjorde det så ikke bedre, at en af mine venner fortalte, at hun havde hentet sit barn i børnehave og havde spurgt, hvad han havde lavet i børnehaven, og barnet så svarede, at det kunne hun bare se på telefonen. Børn er kloge, hurtige og lærenemme, men skal de lære, at den gode legeaftale opstår ved, at mor eller far har lavet den på telefonen? Den børneorganiserede leg kan få trange vilkår, hvis de først skal se i forældrenes app, om de eventuelt er booket hos andre.

Jeg har det ønske for børn i børnehaver, skoler, i naboskaber og i foreninger, at de har mulighed for at bruge deres intuition i forhold til de andre børn. Intuition og invitationer på barnets præmisser bliver ikke holdt ved lige ved at putte det, der kan være lidt mellemmenneskeligt svært en gang imellem, ind i et smart system.

Vi skal hele tiden som mennesker øve os i at kontakte mennesker, vi ikke kender, at ville lære hinanden at kende over hækken, når en ny medarbejder starter på arbejde, når vi får brug for at rykke os tæt sammen i familien i sorger og glæder. Set i hele dette perspektiv med at bevare gode relationer og lade fornemmelser og følelser betinge initiativet til en kontakt, så lærer vi børn det forkerte, ved, at det kan bookes i en app.

Bitten Schjødt Kjær er udviklingschef i Frivilligt Drenge- og Pige-Forbund, FDF.