Prøv avisen

Borgen har stor magt over seerne

”Jeg var nødt til hele tiden at sidde med paraderne oppe, for jeg kunne ikke andet end opfatte afsnittet som et partsindlæg i debatten,” skriver Lars-Peter Melchiorsen om det seneste afsnit af ”Borgen”, der handlede om prostitution. Her ses i midten skuespiller Laura Bro i rollen som prostitueret under en høring om emnet i søndagens afsnit af ”Borgen”. – Foto: Mike Kollöffel/DR.

Lars-Peter Melchiorsen mener, at seere bliver stillet over for store udfordringer, når "Borgen" benytter sig af såkaldte "nødvendige overdrivelser"

Tidligere blev det hævdet, at fjernsynet var vores største kulturfaktor. Det var i de glade monopoldage, hvor alle så det samme, hvis de så tv. Men selv i disse tider, hvor tv-udbuddet er nærmest atomiseret, og vi hver især i stigende grad ser vores egen smalle tv-kanal målrettet vores seersegment, er der situationer, hvor fjernsynets dominerende rolle opstår en times tid.

Som nu for eksempel søndag aftener mellem klokken 20 og 21 på DR 1, hvor DR-drama samler en meget stor del af familien Danmark. Ingen skal bilde mig ind, at en serie som Borgen med den magt, som et millionstort publikum giver, ikke er en væsentlig kulturfaktor.

LÆS OGSÅ: K-politiker: Borgen var løftestang for prostitutionsdebat

Med sin gennemslagskraft i form af dramagenren og fiktionens virkemidler er serien ikke alene en magtfuld dagsordensætter for, hvad der under den efterfølgende aftenkaffe tales om i de små danske hjem. Jeg har på fornemmelsen, at den også former, flytter eller ændrer holdninger. DR-drama skal ikke have utak for, at man i sine produktioner sætter vigtige samfundsemner til debat. Dermed når disse problemstillinger langt længere ud end gennem for eksempel debatprogrammerne.

Men jeg mener, at det stiller både folkene bag serierne og seerne over for store udfordringer. Vi må som seere kunne forvente, at der er gjort et ordentligt researcharbejde ikke mindst, når hovedforfatteren, Adam Price, i forlængelse af et afsnit, hvor dansk svineproduktion blev taget under behandling, udtaler: Vi sætter gerne samfundsrelevante emner under debat i Borgen og gør dette med de virkemidler og til tider nødvendige overdrivelser, der gælder inden for dramatikkens verden.

Nu har langt den største del af os seere bare ingen speciel indsigt i de fakta, som gemmer sig bag enhver problemstilling. Derfor kan man bilde os nærmest hvad som helst ind. Således også i forbindelse med afsnittet søndag den 3. februar, hvor seksualpolitik, moral og prostitution blev behandlet. Det er vigtige og relevante emner at tage op, og det er vigtigt at tage hykleriet i den forbindelse ved vingebenet.

LÆS OGSÅ: Borgen lægger godt fra land

Men jeg var nødt til hele tiden at sidde med paraderne oppe, for jeg kunne ikke andet end opfatte afsnittet som et partsindlæg i debatten: Prostitution er en naturlig ting, prostituerede er en slags specialarbejdere, kritikere af prostitution er indtørrede og vrisne, og de organisationer, der arbejder på at få mennesker ud af prostitution, er bedragere, der snyder med tal og indberetninger for at få flere penge i tilskud.

Jeg kan ikke lade være med at spekulere på, om de nødvendige overdrivelser har taget magten fra forfatteren. Er det tilfældet, har DR æreløst tilsvinet en del af arbejdet med at mindske prostitutionen. Hvis ikke, må organisationerne på banen for at tilbagevise insinuationerne om bedrageri.

Lars-Peter Melchiorsen er formand for Toftlund KLF

mediekommentar side 15