Borgerlig redaktør: Blå bloks frie valg kan altså ikke fremkalde store følelser

Blå blok mangler tydeligvis lederskab, siger Astrid Johanne Høg, kulturredaktør på det borgerlige medie Kontrast, efter de borgerlige partiers pressemøde om frit valg

De seks partiformænd i blå blok holdt tirsdag pressemøde, hvor de præsenterede fem forslag, der vil øge det frie valg. Men hurtigt blev det tydeligt, at blå blok er uenig om, hvorvidt ældre må sige nej tak til hjemmehjælpere, der går med tørklæde.
De seks partiformænd i blå blok holdt tirsdag pressemøde, hvor de præsenterede fem forslag, der vil øge det frie valg. Men hurtigt blev det tydeligt, at blå blok er uenig om, hvorvidt ældre må sige nej tak til hjemmehjælpere, der går med tørklæde. Foto: Privatfoto, Martin Sylvest/Ritzau Scanpix.

Astrid Johanne Høg, i denne uge holdt seks partiledere i blå blok et fælles pressemøde, som du kommenterede på i en podcast hos Kontrast. Hvordan klarede de det?

Jeg var ikke ovenud imponeret. Jeg troede, at deres vision for Danmark ville blive præsenteret, men i stedet præsenterede de en masse små forslag, der handlede om frit valg. Det var skuffende, for det var et udspil, der ikke kan fremkalde de store følelser hos nogen. Jeg savner visioner, der er større end individet. Det kunne for eksempel være, at vi skal have billig energi i fremtiden, og at det aldrig skal være energien, der er skyld i, at vores børn bliver fattigere.

Under pressemødet sagde Jacob Ellemann-Jensen (V) og Alex Vanopslagh (LA), at folk skal kunne afvise hjælp fra en hjemmehjælper med tørklæde. Det tilsagn trak de tilbage inden for blot 24 timer. Er forskellene i blå blok for store til, at de kan enes?

Muligvis. Tanken bag pressemødet har været at vise, at de kunne stå sammen, men det er ikke en præstation i sig selv, at man er i stand til at være i samme rum og finde nogle småting, man er enige om. Blå blok mangler tydeligvis lederskab.

Mette Frederiksens (S) lederskab er funderet i, at Socialdemokratiet er det suverænt største parti. Derfor er de andre partier nødt til at afstemme deres politik efter hendes. I blå blok kan intet parti mobilisere mere end 15 procent af vælgerne, så faktisk er de er alt for ligeværdige.

Når de kun kan samles om mere frit valg, står de enormt svagt i forhold til Mette Frederiksens (S) fortælling, som handler om sikkerhed, tryghed og Danmarks bedste. Hendes fortælling er national og meget større end det enkelte individ.

Sidst de blå havde magten mellem 2015 og 2019 var det tydeligt, at der var dybe ideologiske forskelle mellem partier som Liberal Alliance og Dansk Folkeparti. Eksisterer den samme splittelse stadig?

Ja, det lader det til. Liberal Alliance synes ikke, at Venstres økonomiske plan er vidtgående nok, og Dansk Folkeparti foreslår en hjælpepakke på 10 milliarder kroner, der ikke er finansieret, så DF bliver kritiseret af LA for at være uansvarlige.

Den eneste grund til, at man kunne overvinde splittelsen i 2000’erne, var, at det var økonomiske opgangstider, og værdipolitikken af den grund fik lov til at fylde meget mere. Nu er vi i en økonomisk krisetid, og så bliver uenighed om den økonomiske politik til et problem.

Er det en vindersag for blå blok at gå til valg imod socialdemokraternes såkaldte formynderi?

Coronatiden var frustrerende for de borgerlige, fordi Mette Frederiksen virkede uovervindelig. Med minkskandalen kom der så en vrede mod Mette Frederiksen, som de borgerlige kunne udnytte og få lidt fremgang på. Men blå blok har været for fokuseret på Mette Frederiksen, og det er i virkeligheden et svaghedstegn, der viser, at man ikke har visioner for landet og fremtiden selv. Hvad angår dette valg, kan man nok ikke trække stemmer over midten på den måde. De vælgere, der er vrede på Mette Frederiksen, stemmer i forvejen Venstre og Liberal Alliance.

Så det, blå blok kan vinde på at tale om mink, coronakrise og protest mod Mette Frederiksen, er allerede vundet?

Det tror jeg. Hvis man fortsætter det her under valgkampen, vil det kun udstille, at blå blok mangler positive visioner for Danmark. Danmarksdemokraterne er de eneste, der kan trække vælgere over til blå blok, for Inger Støjberg (Ddem) kan mobilisere en utilfredshed i befolkningen ved at tale om de fine saloner i København, samtidig med at hun grundlæggende bekender sig til velfærdsstaten. 

Fokuserer blå blok ikke nok på land og by-problematikken?

Jeg tror ikke, at de borgerlige viser nok forståelse for det folkelige, og heraf kommer Støjbergs succes. Venstre plejede at være det folkelige parti i blå blok med en leder, der kunne forene Højskolevenstre, Byvenstre og Landbrugsvenstre. Når den folkelige del udskiller sig selv fra det blødende parti, så er problemet dybere end den konkrete politik. For vælgerne handler det om værdier, livsanskuelser og identitet. Venstres nuværende leder, Jacob Ellemann-Jensen, udtrykker 1990’er-liberalisme, individualisme, det elitære. Vælgerne oplever, at Venstre ikke længere vedkender sig det folkelige.