Brexit-afstemning: Er det kvit eller dobbelt for Danmark og Sverige?

Et britisk ja til forbliven i EU vil være en dansk fordel. De aftaler, der er fundamentet for den britiske afstemning, vil styrke danske interesser i EU i relation til frihandel, konkurrencedygtighed og borgernære beslutninger, skriver Erik Høgh-Sørensen

Den amerikanske præsident Barack Obama har netop været i Storbritannien, hvor han bl.a. mødtes med den britiske premierminister David Cameron og advarede imod, at briterne stemmer for at forlade EU.
Den amerikanske præsident Barack Obama har netop været i Storbritannien, hvor han bl.a. mødtes med den britiske premierminister David Cameron og advarede imod, at briterne stemmer for at forlade EU. . Foto: Jim Watson/AFP.

Lige nu er det umuligt at forudsige udfaldet af den britiske folkeafstemning den 23. juni, hvor vælgerne skal tage stilling til, om de vil forblive i EU eller ej. Men resultatet af folkeafstemningen vil have to vidt forskellige konsekvenser i de lande, som i EU står briterne nærmest.

I Danmark viser en meningsmåling foretaget af Epinion for Analyseenheden 4V, at 27 procent af de danske vælgere i tilfælde af Brexit vil ud af EU, mens kun 30 procent vil blive. Målingen har en usikkerhedsmargin på 3,1 procent, hvilket betyder, at der er statistisk dødt løb.

Det er usædvanligt i Danmark, hvor styrkeforholdet historisk har været to til en i EU-medlemskabets favør. Der er også mange tvivlere, hvilket er lidt usædvanligt så kort tid efter seneste EU-folkeafstemning, hvor folk traditionen tro har emnet i fokus. Endelig er utilfredsheden med EU størst i Sønderjylland, hvor grænse- og migrantdebatten formentlig har haft en stor virkning.

Nogenlunde samme styrkeforhold tegner sig i Sverige. Her har TNS Sifo for SVT lavet en undersøgelse, hvor 36 procent vil ud af EU, og 32 procent vil blive i tilfælde af Brexit. Begge vælgerundersøgelser er lavet på basis af lidt over 1000 vælgere. Målingerne er ikke direkte sammenlignelige.

Men hvad sker der egentlig i tilfælde af Brexit? Her har Analyseenheden 4V lavet en tilstræbt objektiv politisk-økonomisk afvejning i en rapport på 55 sider. Hovedtrækkene følger her: Trods de i tiden mange dommedagsprofetier er det næppe sandsynligt, at der kommer noget nær en nedsmeltning i verdensøkonomien på grund af Brexit.

For det første synes finans- og valutamarkederne at have foruddiskonteret en eventuel udmeldelse. For det andet ligger en mindelig politisk løsning lige for i tilfælde af Brexit. Ingen af parterne, hverken briter eller ”Rest-EU”, har interesse i handelskonflikt.

På basis af det må man forvente, at samhandlen kan fortsætte i en overgangsfase nogenlunde uhindret. Dette kan en David Cameron af gode grunde ikke sige lige nu, for det kunne forlede nogle vælgere til at lægge vægt på andre aspekter af afstemningen. Og så vinder Brexit måske.

Et britisk ja til forbliven vil være en dansk fordel. De aftaler, der er fundamentet for den britiske afstemning, vil styrke danske interesser i EU i relation til frihandel, konkurrencedygtighed, indre marked og borgernære beslutninger.

Derimod vil Danmark i tilfælde af Brexit stå stadig mere alene i en klub med dystre økonomiske udsigter. Analyseenheden 4V opstiller fire grunde til, at euroen måske under alle omstændigheder og uanset Brexit står over for en ny krise. Den vil i givet fald forplante sig til Danmark via kronens fastkurspolitik. Og uden de britiske allierede risikerer Danmark i stigende grad at blive stemt ned.

Erik Høgh-Sørensen er partner i Analyseenheden 4V og medlem af Dansk Folkeparti