Brexit er ved at gå op for briterne

EU-institutioner forlader London, britiske byer er udelukket fra at blive europæisk kulturhovedstad, og for første gang vil der ikke være en britisk dommer ved Den Internationale Domstol i Haag. Konsekvenserne af Brexit begynder nu at stå klart for briterne

Jævnligt er der demonstrationer foran det britiske parlament i London imod Brexit. Også denne forleden – blandt andet med sloganet ”Hvad er budgettet for Brexit?”. Demonstranterne benyttede også EU-flaget side om side med det britiske flag. –
Jævnligt er der demonstrationer foran det britiske parlament i London imod Brexit. Også denne forleden – blandt andet med sloganet ”Hvad er budgettet for Brexit?”. Demonstranterne benyttede også EU-flaget side om side med det britiske flag. – . Foto: Peter Marshall/Zuma Press/ritzau.

BRITERNE GØR KLAR til livet efter Brexit. Men noget tyder på, at de ikke er klar til at betale prisen.

Forargelsen har således været til at tage og føle på, efter at EU i den forgangne uge annoncerede, at britiske byer ikke længere er med i opløbet om at blive europæisk kulturhovedstad i 2023, som efter planen var øremærket til en britisk by.

Her har britiske byer som Leeds, Dundee, Nottingham, Milton Keynes samt tre nordirske byer med Belfast i spidsen ellers investeret store summer i europæiske charmeoffensiver. De penge er nu spildt, og det forarger flere britiske politikere.

”Det virker som en beslutning baseret på bitterhed. Vi vender ikke ryggen til Europa, men de synes nu at vende ryggen til os,” siger således Iain Stewart, konservativt parlamentsmedlem for Milton Keynes til avisen Daily Mail.

MEN BESKEDEN FRA BRUXELLES er ganske utvetydig.

”Efter at have konsulteret de relevante organisationer i Kommissionen skal jeg hermed meddele, at som følge af dets udmeldelse af Den Europæiske Union, så vil det ikke være muligt for Storbritannien at deltage i programmet for europæiske kulturhovedstæder,” hedder det i et brev fra EU’s generaldirektør for uddannelse og kultur, Martine Reicherts, ifølge nyhedsbureauet Politico Europe.

Det britiske kulturministerium siger, at de vil bede om en hastedebat med EU-Kommissionen.

”Vi er uenige i Europa-Kommissionens holdning, og vi er dybt skuffede over, at de har ventet, til efter de britiske byer havde indsendt deres endelige bud, før de meddeler os deres nye holdning,” hedder det i en udtalelse fra ministeriet til BBC.

MEN ÉN TING ER, at briterne er lukket ude af det gode, tværeuropæiske kulturelle fællesskab. Der er også EU-institutioner, som snart forlader Storbritannien.

Flere aviser, herunder The Times, havde således sidste uge overskriften:

”London taber Det Europæiske Lægemiddelagentur og Den Europæiske Banktilsynsmyndighed.”

Overskriften henviste til, at to prominente EU-agenturer ikke længere skulle have sæde i London, men i stedet efter lodtrækning endte i henholdsvis Amsterdam og Paris.

Men som overskriften i The Times indikerer, så hæfter briterne sig mere ved, at de nu må vinke farvel til de to agenturer med samlet over 1000 ansatte.

Men de forbigår, at den eneste grund til, at de to tværeuropæiske tilsyn overhovedet skal væk fra London, er, at briterne har stemt for at forlade EU.

DET BRITISKE Brexit-ministerium har tilmed forsøgt at gøre de to agenturers fremtid til en del af udmeldelsesforhandlingerne, men det er klart blevet afvist af EU’s chefforhandler Michel Barnier.

”De samme personer, som argumenterer for at sætte briterne fri (fra EU, red.), argumenterer også for, at briterne skal beholde nogle EU-agenturer,” lød den sarkastiske kommentar fra Michel Barnier ifølge avisen The Guardian. Det er to eksempler på, at briterne måske ikke forstår, at de efter Brexit ikke selv kan vælge godbidder fra det europæiske tagselvbord.

Ydermere måtte briterne også i sidste uge lide det nederlag, at der for første gang ikke vil være en britisk dommer ved Den Internationale Domstol i Haag efter 71 år.

Det er i den grad noget, der gør ondt i den britiske selvforståelse.

”Det er en trist afspejling af, hvordan Storbritannien har mistet status og tillid, når det kommer til globale forhold – et problem, som Brexit har givet et lidet glorværdigt bidrag til,” siger således den ledende menneskerettighedsadvokat David Pannick, der tillige er tværpolitisk medlem af Overhuset til The Times.