Brilleforbud til japanske kvinder vækker forargelse verden over

Brilleforbud rettet mod kvinder har udløst kaskade af tweets, som raser over Japans katastrofale mangel på ligestilling

Tag brillerne af, lyder en regel til kvindelige ansatte i flere brancher i Japan.
Tag brillerne af, lyder en regel til kvindelige ansatte i flere brancher i Japan. . Foto: Iris/Ritzau Scanpix.

Kan arbejdsgivere forbyde deres kvindelige ansatte at bære briller? Det er den debat, der har raset i Japan, siden det i et japansk TV-show kom frem, at kvindelige medarbejdere i flere brancher har fået besked på ikke at have briller på i arbejdstiden. Begrundelserne er ganske mange. For eksempel skriver en servitrice på Twitter, at hendes arbejdsgiver havde forbudt hende at bære briller, fordi det kunne virke uhøfligt og i øvrigt ikke passede til den traditionelle japanske kimono, der bruges på mange restauranter. Visse detailhandlere mener, at en kvinde med briller kan virke kold og uvenlig over for kunderne. Og endelig er der et lokalt flyselskab, der har et sådant forbud af sikkerhedsmæssige grunde. Men det er for langt ude, siger direktør for Woman’s March Global Uma Mishra-Newbery til The Independent.

”Politiseringen af kvinders kroppe, og hvad vi har på, er stadig et våben for patriarkatet. Vi er i 2019, og alligevel skal vi stadig kæmpe for at blive set for vores værdi og arbejde,” siger hun til den britiske avis.

Under hashtagget ”#glasses are forbidden” er det væltet ind med lignende kommentarer på Twitter. ”Disse regler er fuldkommen forældede,” skriver en kvinde, mens en anden slet og ret kalder brilleforbuddet for ”idiotisk”. Tusindvis af lignende tweets vælter stadig ind på nettet, og som professor i sociologi ved Kyoto Universitet Kumiko Nemoto siger til BBC, så afspejler hele denne debat Japans generelt forældede syn på kvinder. ”Disse begrundelserne for, at kvinder ikke må bære briller, giver virkelig ingen mening. Det handler om køn – det er ren diskrimination. Det handler ikke om, hvordan kvinder udfører deres arbejde. Disse arbejdsgivere værdisætter kvinder efter deres udsende som feminine, og det er åbenbart i modstrid med at bære briller,” siger den japanske professor.

En receptionist i et stormagasin fortalte i tv-udsendelsen, at hendes mandlige kollega, gerne måtte bære briller, men at hun var nødt til at bruge kontaktlinser, hvilket gav hende problemer med tørre og irriterede øjne. En forskelsbehandling, der er til at få øje på, lyder det fra Human Rights Watch i Japan.

”Hvis reglerne kun forbyder kvinder at bære briller, er det jo ren diskrimination over for kvinder,” siger organisationens direktør, Kanae Doi, til Reuters.

Japan havner da også langt nede på en liste, der findes i World Economic Forums seneste rapport om kønsdiskrimination. Her havner japanerne på plads nummer 110 ud af 149 nationer og ligger dermed langt under andre såkaldt udviklede lande.

Tidligere i år var det en anden lignende sag, der skabte røre i Japan. Nemlig da det kom frem, at visse firmaer pålægger kvinder at gå i højhælede sko på arbejdet. Det udløste en bølge af protester – hele 31.000 skrev under på protestskrivelsen, som i juni blev afleveret til den daværende minister for sundhed, arbejde og velfærd Takumi Nemoto.

Ifølge japanske Kyodo News var ministerens kommentar dengang, at han ikke kunne se problemet, fordi ”det generelt er accepteret i samfundet, at det (at gå med høje hæle) er nødvendigt og passende på en arbejdsplads”.

I forvejen har Japan haft problemer med at få kvinder ud på arbejdsmarkedet. Det var først, da den japanske premierminister Shinzo Abe for et par år siden på grund af alvorlig mangel på arbejdskraft indtrængende opfordrede kvinderne til opgive tilværelsen som hjemmegående og i stedet søge job. Den aktuelle debat har næppe gjort det nemmere at få japanske kvinder ud på arbejdsmarkedet.