Prøv avisen
Debatinterview

Brinkmann vil have os til at trække stikket

”Vi er vant til at tænke, at vi er defineret af de valg, vi har truffet, og de ting, vi har opnået, men det er kun den halve sandhed. Vi er i lige så høj grad defineret af det, vi er gået glip af," mener psykolog Svend Brinkmann. Foto: Simon Jeppesen/ritzau

Psykolog Svend Brinkmann vil med en ny bog give mådeholdet en renæssance, som han oplever, der er en folkelig klangbund for

FOR TRE ÅR SIDEN skrev professor Svend Brinkmann et forsvar for nej- hatten, sidste år kom en gennemgang af ståsteder, og i næste uge udkommer bogen ”Gå glip”, hvor han vil lære læserne at nøjes. Han analyserer temaet politisk, etisk, eksistentielt, psykologisk og æstetisk. Konklusionen er ifølge Brinkmann, at begrænsningens kunst er en forsømt livskunst.

Du mener, at vi bliver til som mennesker ved at gå glip af noget. Prøv at forklare hvordan.

”Vi er vant til at tænke, at vi er defineret af de valg, vi har truffet, og de ting, vi har opnået, men det er kun den halve sandhed. Vi er i lige så høj grad defineret af det, vi er gået glip af. Det taler vi dog ikke ret meget om, for det synes umiddelbart som den mere negative side af eksistensen.

Når man er i et ægteskab, går man glip af andre relationer, man kunne have haft. Når man er forælder, går man glip af spændende jordomrejser. Når man har venner, går man glip af at stifte alle mulige nye bekendtskaber, fordi venskaber med dybde forudsætter, at man ikke kan være ven med alle.”

Ser du tegn på, at vi gerne vil begrænse os og gå glip af mere?

”Jeg vil mene, at der på tværs af det politiske spektrum er en rig folkelig klangbund for de tanker, jeg præsenterer i bogen.

Tag nu Vestjylland, som er den egn, jeg kender bedst, fordi jeg er vokset op i Herning. Jeg holder mange foredrag i Vestjylland og møder en forundring over det hæmningsløse, forbrugerriske kreditkort-samfund, hvor mange bruger penge, de ikke har, for i Vestjylland har man klaret sig på de udpinte jorde ved at kultivere netop det nøjsomme og mådeholdne som centrale menneskelige dyder, som man også har forsøgt at give videre til næste generation.”