Prøv avisen
Debatinterview

Britisk professor: ”Kapitalen” kan lære os at forstå økonomiske kriser

Illustration: Rasmus Juul

Hvorfor overhovedet læse en flere bind lang bog om varecirkulation og merværdi, der i mange år har været afskrevet som pseudovidenskab og anset som årsag til det 20. århundredes fejlslagne kommunistiske diktaturer? Ifølge professor David Harvey, som har undervist i ”Kapitalen” i 40 år, kan Karl Marx hjælpe til at forklare, hvorfor kriser bliver ved med at komme bag på os

150 år efter udgivelsen af det første bind af den tyske filosof og økonom Karl Marx’ magnum opus, ”Kapitalen”, har interessen for den revolutionære tænker fået endnu en renæssance. Der meldes om store stigninger i salgstallene for Marx’ tekster, der udkommer stadig biografier om manden med det store skæg, og tidligere på året udkom en biograffilm om Marx’ unge år. Dertil har den globale ulighedsdebat atter fået vind i sejlene, især efter den franske økonom Thomas Pikettys mammutbog ”Kapitalen i det 21. århundrede” blev en international bestseller i 2014.

Men kan en bog fra midten af det 19. århundrede om et industrisamfund i sin vordende fase overhovedet bruges som et værktøj til at forstå nutidens verdensorden? Ja, mener David Harvey, som er professor ved City University of New York. Han har undervist i ”Kapitalen” i over 40 år og skrevet flere bøger om Marx.

Marx udtænkte en hel måde at beskrive og undersøge, hvordan kapital cirkulerer og hober sig op. Og i det system så han, at der var indlejret et uundgåeligt grundlag for vedvarende kriser, forklarer David Harvey.

”Hvis vi er enige om, at dette system genererer kriser – faktisk mere intense og mere geografisk omfattende kriser end nogensinde før – så har vi brug for nogle redskaber til at analysere, hvad det er, som foregår,” siger David Harvey.

”Kapitalen”, der består af tre bind, som i den danske udgave fra 1973 inklusive registerbind fylder godt 3000 sider, omtales ofte som den mest læste bog om økonomi til dato. Men ifølge David Harvey er problemet netop, at det ikke er den mest læste bog om økonomi.

”Det, som virkelig overrasker mig, er, at den eneste person, der virkelig har arbejdet hårdt på at forklare, hvor kriser udspringer fra, er den eneste person, som økonomerne ikke læser,” siger han og forklarer, at Marx selv påpegede, at en typisk økonoms svar på en krise er, at det ikke ville ske, hvis verden var i overensstemmelse med denne økonoms lærebog.