Prøv avisen
Global debat

Britisk vrede over provokationer fra Bruxelles

”Jeg vil udtrykke mig på fransk, fordi langsomt, men sikkert er engelsk ved at miste sin betydning i Europa,” sagde Jean-Claude Juncker, ifølge den britiske tv-station ITV. Den bemærkning har vakt vrede i Storbritannien. Foto: Markus Schreiber/AP/Ritzau foto

EU-top-figurer bliver beskyldt for at blande sig utidigt i den britiske valgkamp. Det skaber bekymring for forhandlingsklima om Brexit

FREDAG ERKLÆREDE formanden for EU-Kommissionen, Jean-Claude Juncker, i en tale i Firenze, at det engelske sprog er ved at miste sin betydning i EU. Han startede med at tale på engelsk, hvorefter han skiftede til fransk.

”Jeg vil udtrykke mig på fransk, fordi langsomt, men sikkert er engelsk ved at miste sin betydning i Europa,” sagde han ifølge den britiske tv-station ITV.

Og selvom bemærkningen mest var ment som en morsomhed, så blev den netop vist på britiske nyhedsprogrammer og omtalt bredt i medierne, for den slags bemærkninger bliver af mange i Storbritannien set som endnu en provokation fra Bruxelles.

”Denne skørbugsramte politiker – for at bruge Shakespeares ord – har glemt at over en milliard mennesker i verden taler engelsk, og at antallet er voksende,” skriver kommentatoren Ben Griffiths i avisen The Sun

Kritikken kommer, efter at selvsamme Jean-Claude Juncker er beskyldt for at have lækket dele af samtalen fra en middag med Theresa May.

Den britiske premierminister har tilmed personligt rettet skytset mod Bruxelles.

”Der er kommet trusler mod Storbritannien fra europæiske politikere og embedsmænd. Alle disse er bevidst tilrettelagt for at påvirke resultatet af parlamentsvalget, som finder sted den 8. juni,” siger Theresa May ifølge avisen The Independent.

De kommentarer får omvendt EU’s præsident, Donald Tusk, til at opfordre Theresa May til at ”udvise mådehold og respekt” for forhandlingerne, skriver avisen The Guardian.

Men det ordvalg fik så den tidligere leder af De Konservative Iain Duncan Smith til at gå i kødet på Donald Tusk.

”Hvis Donald Tusk har mere at sige, så bør han ganske enkelt rette sine kommentarer til Juncker. Vi kan klare det hele meget bedre uden patroniserende løftede pegefingre fra ikke-folkevalgte politikere i Bruxelles,” lyder bredsiden fra Iain Duncan Smith i avisen The Daily Telegraph.

Særligt Jean-Claude Juncker får med grovfilen i de britiske medier, og tabloidavisen Daily Mail er en af flere, som beskylder ham for at være fordrukken og optræde synligt beruset under nylige forhandlinger i Genève om Cyperns fremtid.

I et interview søndag med BBC’s Andrew Marr Show gentager den britiske sundhedsminister, Jeremy Hunt, beskyldningerne om, at Jean-Claude Juncker og andre ledende EU-personer vil skade De Konservative i den igangværende britiske valgkamp. Han henviser igen til, at den private middagssamtale mellem premierminister Theresa May og Jean-Claude Juncker blev lækket til den tyske avis Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung.

”De havde ikke behøvet at lække disse rapporter om middage, som finder sted midt i en valgkamp, til aviser. Det er den forkerte tilgang til forhandlingerne. De forsøger at lække oplysninger, som kan underminere Theresa Mays position,” siger Jeremy Hunt.

Men det er ikke kun i Storbritannien, der er vrede. Ifølge tyske Der Spiegel, er den tyske forbundskansler, Angela Merkel, også vred over, at de fortrolige informationer fra mødet er sluppet ud, og ikke mindst, at pilen peger på Jean-Claude Juncker og hans stabschef, Martin Selmayr.

Også formanden for Europa-Parlamentet, italienske Antonio Tajani, er gået ind i debatten for at nedtone konflikten mellem Storbritannien og Bruxelles.

”Der er ingen, der ønsker dem noget dårligt. Ingen vil blande sig valget i Storbritannien,” fastslår han ifølge det politiske internetmedie Politico.eu. Her siger han videre, at det vil være skadeligt for alle parter, hvis man ikke kan nå til enighed om Brexit.