Bryd daginstitutionernes onde cirkel. Giv tilskud til hjemmepasning

At give alle forældre mulighed for at hjemmepasse deres børn med tilskud vil nedbringe børnetallet i institutionerne og give pædagogerne tålelige arbejdsvilkår, skriver forperson i Hjemmeforældrenes Landsorganisation

”At give alle forældre mulighed for at hjemmepasse deres børn med tilskud i en kortere eller længere periode vil nedbringe børnetallet i institutionerne og give pædagogerne tålelige arbejdsvilkår,” skriver debattør. – Arkiv
”At give alle forældre mulighed for at hjemmepasse deres børn med tilskud i en kortere eller længere periode vil nedbringe børnetallet i institutionerne og give pædagogerne tålelige arbejdsvilkår,” skriver debattør. – Arkiv. Foto: Signe Goldmann/Ritzau Scanpix.

En af de anslåede konsekvenser ved den nye barselsaftale er, at op imod 18.000 babyer vil begynde i vuggestue eller dagpleje tidligere end ellers. Det skyldes, at en fjerdedel af alle fædre forventes ikke at benytte deres øremærkede del, og så bortfalder den. Disse tusindvis af babyer skal så indkøres i landets i forvejen hårdt pressede daginstitutioner.

Der mangler flere end 10.000 pædagoger for at kunne nå i mål med de minimumsnormeringer, som blev vedtaget af regeringen og dens støttepartier i december sidste år. Samtidig falder optaget på landets pædagoguddannelser. Aftalen om minimumsnormeringerne udsprang af et behov for at hæve kvaliteten i landets vuggestuer og børnehaver, hvilket der i høj grad også er brug for.

Vi har alle set eller hørt om de forfærdelige klip fra TV 2-dokumentaren ”Daginstitutioner bag facaden”, hvor børn åbenlyst mistrives og svigtes.

Jeg husker især klippet, hvor en 14-måneder gammel pige græder og græder – i alt i næsten en hel time – og gang på gang afvises af pædagogmedhjælperen i sin søgen på trøst. Det er hjerteskærende.

Dion Sommer, en af Danmarks førende udviklingspsykologer, fortæller, at han ikke længere kan anbefale forældre at benytte de danske daginstitutioner på grund af den ringe kvalitet. En kvalitet, som er svær at hæve uden nye kolleger til landets pressede pædagoger.

I min søns børnehave har de ledt efter en ny kollega i mange måneder nu. Til det seneste forældremøde havde de ikke modtaget en eneste ansøgning. Vi forældre blev opfordret til at søge i vores netværk efter mulige kandidater. Og vi må nok indse, at vi skal lede længe. De unge vil ikke uddanne sig til pædagoger, og kun 6 ud af 10 af de BUPL-medlemmer, der arbejder på deltid, ønsker at gå op til fuldtid. Og det ønsker de først at gøre, når normeringer og arbejdsvilkår er forbedret. Ved hjælp af flere kolleger.

Det er en ond cirkel. Kvaliteten i vores vuggestuer og børnehaver er alt for ringe.

Man forsøger fra lovgivernes side at ændre på dette ved at indføre minimumsnormeringer og derved give børnene flere voksne.

Men der er ikke nok voksne af tage af. De deltidsansatte vil ikke op på fuld tid, før de har flere kolleger. De unge vil ikke uddanne sig til pædagoger.

Og i min søns børnehave får de ingen ansøgninger til deres opslåede stillinger. Det lader ikke til, at der på nuværende tidspunkt er nok pædagoger til at sikre en bedre kvalitet i vores daginstitutioner. Og nu giver vi de få pædagoger, som er der, 18.000 nye babyer at tage sig af. Det er ikke holdbart.

Lad os i stedet lette presset på daginstitutionerne. Lad os tilbyde tilskud til hjemmepasning af eget barn i alle landets kommuner.

At give alle forældre mulighed for at hjemmepasse deres børn med tilskud i en kortere eller længere periode vil nedbringe børnetallet i institutionerne og give pædagogerne tålelige arbejdsvilkår, indtil nye kolleger er klar til at give en hånd med.

Christina Tengstedt Rasmussen er forperson i Hjem, Hjemmeforældrenes Landsorganisation.