Prøv avisen
Ugens debat

Burka som seksualpolitisk manifestation, Steve Bannon i Europa og hedebølgens årsager

De fleste tilslørede kvinder argumenterer helt igennem sekulært ved at henvise til den enkeltes ret til at tro og klæde sig, som man vil. – Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Det er åbenbart ikke dogmatiske religiøse argumenter, der fylder mest, når kvinder i Danmark ifører sig burka eller niqab, skriver tidligere højskoleforstander Jørgen Carlsen i "ugens debat"

VI SLIPPER IKKE for den fortsatte diskussion af burkaforbuddet. I Deadline på DR 2 fortæller islamforsker Jakob Skovgaard-Petersen, teolog Thomas Hoffmann, og ph.d.-studerende Jesper Petersen, som forsker i islamisk feminisme, at det er en misforståelse at tolke burka og niqab i Danmark som udtryk for islamisme og religiøs fundamentalisme.

Det er således ikke dogmatiske religiøse argumenter, der fylder mest, når kvinder i Danmark ifører sig burka eller niqab. Der har heller ikke været eksempler på kobling til den yderligtgående tolkning af islam som for eksempel i salafismen. Faktisk argumenterer de fleste tilslørede kvinder helt igennem sekulært ved at henvise til den enkeltes ret til at tro og klæde sig, som man vil. Det handler altså ikke om tvang og underkastelse, lyder forklaringen.

Kvinder, som bliver tvunget af deres mænd til at tilsløre sig, er en absolut undtagelse. I højere grad skal man se det som et udtryk for en holdning til krop og seksualitet. Tilsløringen er båret af et ønske om at indtage en specifik rolle i det erotiske spil mellem mand og kvinde. Man er tilbageholdende og melder pas over for en seksualiseret omgang med andre.

Jakob Skovgaard-Petersen påpegede, at det for mange kvinder er et spørgsmål om at signalere ærbarhed, renhed og gudfrygtighed, det vil sige dyder, som ikke er så fremmede for det gamle Indre Mission herhjemme. Det virker tilsyneladende provokerende i en kultur, hvor seksualiteten i de mere utilslørede former er i højsædet. Det har længe været på mode, at unge feminister under etiketten fjerdebølgefeminisme påkalder sig opmærksomhed ved at udstille deres seksualitet og nærmest prale af deres promiskuitet.

Seneste eksempel er Venstre-politikeren Anahita Malakians, som ifølge Berlingske højlydt har proklameret, at hun selv har haft over 100 sexpartnere. Det er hun naturligvis i sin gode ret til. Intet ondt om det. Vi lever som bekendt i et frit land. Men hvad nu, hvis man ikke lige er på dét hold? Noget kunne tyde på, at det ikke sømmer sig at gå stille med dørene og omgive sig med en erotisk

urørlighedszone. I hvert fald ikke, hvis det indebærer burka eller niqab.

Som bekendt er den omdiskuterede, amerikanske højrefløjsideolog Steve Bannon rykket østpå, her til Europa.

Efter en problematisk selviscenesættelse som bagmand og idémager bag Trump-kampagnen har han nu sat sig for at forene Europas højrenationalister i en fælles front: The Movement

(Bevægelsen). Udsigterne ser ikke lovende ud. Faktisk har flere af Europas højreradikale partier, herunder Dansk Folkeparti, afvist Bannons tilnærmelser. Undtagelserne er to marginale højrepartier, Belgisk Folkeparti og det spanske Vox, ligesom Bannon har besøgt lande som Italien og Østrig.

Ifølge Information skal Bannons aktiviteter mest af alt betragtes som et desperat forsøg på at genetablere sig i rollen som politisk superstrateg. Kritiske røster vil påstå, at det har han aldrig været, og at han heller ikke er det nu. Han var og er ”et politisk blålys”.

Meteorologen John Cappelen fra DMI kan ifølge Politiken nu med sikkerhed fastslå, at sommeren 2018 vil gå over i historiebøgerne som den værste tørkeperiode, siden man begyndte at foretage meteorologiske målinger i Danmark. Det kan kommende regnbyger ikke ændre på.

Vejret arter sig ustyrligt både herhjemme og rundtom på kloden. Beredskabsstyrelsen meddeler, at der i juli var 1000 naturbrande i Danmark mod normalt 175.

Det store spørgsmål, som bliver diskuteret vidt og bredt, er den dybereliggende årsag til sådanne ekstreme vejrfænomener. Er de et udslag af den globale klimakrise? Og videre: Er klimakrisen resultatet af en manglende politisk agtpågivenhed? Kan man ligefrem slæbe lemfældige politikere for retten på grund af deres forsømmelighed? Det kan man åbenbart, hvis man bor i USA. Her er Trump-administrationen anklaget for at føre en forfatningsstridig klimapolitik, fortæller Information. En gruppe på 21 unge klimaaktivister har nemlig sagsøgt USA’s regering for at udøve handlinger, som skaber global opvarmning.

Ved at gøre dette har regeringen frataget landets borgere retten til ”life, liberty, and the pursuit of happiness” (liv, frihed og jagten på lykke), som ellers er sikret i henhold til den amerikanske forfatning. Retssagen er blevet udsat flere gange, men vil nu begynde den 29. oktober ved distriktsdomstolen i staten Oregon.

Ugens debat skrives på skift af tidligere højskoleforstander Jørgen Carlsen og sognepræst og anmelder på Kristeligt Dagblad Kristian Østergaard. En af de to samler hver uge op

på ugens vigtigste værdidebatter.

Den amerikanske højrefløjs ideolog Steve Bannon er kommet til Europa, hvor han forsøger at forene Europas højrenationalister i en fælles front. – Foto: Tony Gentile/Reuters/ Ritzau Scanpix
Den dybere liggende årsag til den varme og tørre sommer bliver diskuteret vidt og bredt. – Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix