Prøv avisen
Global debat

Burkaforbud i Østrig skaber debat

En gruppe demonstranter klædt i farvestrålende kostumer var søndag samlet på pladsen foran parlamentet i Østrigs hovedstad, Wien, for at protestere mod burkaforbuddet, som trådte i kraft samme dag. – Foto: Askin Kiyagan/Anadolu Agency/Abaca/ritzau

Flere europæiske lande, herunder Danmark, ser med interesse på Østrig, hvor et forbud mod at tildække ansigtet lige er trådt i kraft. Loven møder blandt andet kritik for at ikke alene muslimer, men også andre grupper

Det er langtfra kun i Danmark, at burka og tildækning i det offentlige rum er til debat. Et af stederne er Østrig, hvor et forbud mod at tildække ansigtet i det offentlige rum trådte i kraft søndag. Samme dag var en broget gruppe mennesker samlet på pladsen foran parlamentet i Østrigs hovedstad, Wien, flere demonstranter var klædt i farvestrålende kostumer, nogle bar falske skæg og briller, og andre havde skjult deres ansigter bag dyremasker eller var sminkede som klovne.

”Det er en fuldstændig idiotisk lov. Denne dumme, racistiske fremmedfjendtlighed skader i sidste ende os alle. Jeg føler mig som klovn forpligtet til at kritisere enhver form for magtmisbrug og repression,” sagde en af demonstranterne, journalisten og klovnen Klaus Werner-Lobo, til avisen Österreich.

Forbuddet rammer ikke alene muslimske kvinder, der går med burkaer, men også personer, der bærer masker, hætter, åndedrætsværn eller for eksempel støvmasker. Den nye lov betyder i realiteten, at det fremover er pligt for østrigerne at vise deres ansigter i det offentlige rum!

I de seneste år har en debat bølget frem og tilbage i Østrig om, hvorvidt burkaer skulle forbydes i det offentlige rum, og i foråret besluttede den socialdemokratisk-konservative regering at lave en lov på området. Regeringen begrundede lovindgrebet med, at man vil styrke sikkerheden og det samfundsmæssige fællesskab.

Loven retter sig ikke udtrykkeligt mod bestemte muslimske klæder, men indeholder derimod en generel formulering om, at ansigtet skal være synligt ”fra hage til hårkant”.

Dermed er det for eksempel også forbudt at gå med masker eller hætter i det offentlige rum, og folk må kun forklæde sig som klovne og bruge masker i forbindelse med karneval og lignende fester.

Derudover vil personer, der har problemer med åndedrættet, fremover være nødt til at få en lægeattest, hvis de ønsker at gå med for eksempel støvmasker offentligt.

Dersom man overtræder forbuddet, kan det koste en bøde på op til 150 Euro, hvilket svarer til cirka 1100 kroner.

Nu, hvor loven er trådt i kraft, blusser debatten om burkaer op igen.

”Vi har ganske vist ingen sympati for, at kvinder tildækker deres ansigter, men alligevel er vi helt klart imod et forbud, som kan virke kontraproduktivt, ikke mindst når det drejer sig om integration. Jeg er bange for, at mange muslimer som en form for trods først nu får rigtig lyst til at gå med tildækket ansigt,” siger Carla Amina Baghajati, der er talskvinde for Det Islamiske Trossamfund i Østrig, ifølge det tyske nyhedsbureau dpa.

I Østrigs nabolande ser mange politikere med interesse på, hvordan forbuddet modtages og gennemføres i praksis.

Den tyske regering indførte i april måned et forbud mod burkaer for en række offentligt ansatte og soldater, men for Andreas Scheuer, der er generalsekretær for det tyske CSU, er loven ikke vidtrækkende nok.

”Et forbud er både muligt og nødvendigt. Det tyske ’mini-forbud’ mod tildækning af ansigtet bør udvides på linje med forbuddene i en række andre europæiske lande. Vi vil ikke opgive vores identitet, men er tværtimod beredte til at kæmpe for den. Burkaen er ikke en del af Tyskland,” siger han til avisen Passauer Neue Presse.

Den tidligere socialdemokratiske overborgmester i byen München, Christian Ude, kalder derimod diskussionen om et burkaforbud for en pseudodebat.

”Hvis Tyskland får et burkaforbud i det offentlige rum, vil det først og fremmest ramme de dyre butikker, hvor saudiarabiske turister handler, men ellers er der jo næsten ingen personer, der går med burkaer her i landet,” siger han til Kristeligt Dagblad.

I et andet naboland til Østrig tyder meget på, at spørgsmålet om et burkaforbud snart kommer til folkeafstemning. En gruppe borgere i Schweiz, der står bag ”Folkeinitiativet ’Ja til et tildækningsforbud’”, har samlet flere end 105.000 underskrifter, og dermed vurderer avisen Neue Zürcher Zeitung, at en folkeafstemning om temaet er uundgåelig.

I landene Frankrig og Belgien findes allerede et forbud mod burkaer, og Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol har to gange fastslået, at et forbud mod at bære burka eller niqab i det offentlige rum er i orden.