Dette er en kronik. Kronikken er udtryk for skribentens egen holdning. 

Ceremoniledere: Sådan foretager vi humanistiske begravelser uden Gud

I Humanistisk Samfund tror vi ikke på en højere magt, men anerkender værdien af ceremonier ved de store livsovergange. Vi vil gerne hjælpe ikke-troende med at skabe en værdig, højtidelig og personlig ceremoni baseret på universelle humanistiske værdier

Ethvert livssyn må respekteres, når vi markerer livets store overgange. Og derfor bliver folkekirken aldrig alles naturlige valg for deres begravelse, skriver de to ceremoniledere fra Humanistisk Samfund.
Ethvert livssyn må respekteres, når vi markerer livets store overgange. Og derfor bliver folkekirken aldrig alles naturlige valg for deres begravelse, skriver de to ceremoniledere fra Humanistisk Samfund. Foto: Signe Goldmann/Ritzau Scanpix.

“Af jord er du kommet, til jord skal du blive og aldrig mere genopstå”.

Sådan lyder et digt af Halfdan Rasmussen fra 1985, som ofte bruges når en humanistiske begravelse indeholder en jordfæstelse. Når vi dør, vælger vores nærmeste hvordan dødsfaldet markeres. Uanset vores livssyn, har vi brug for at samles og sammen fatte, at dette menneske ikke mere eksisterer. Når man som vi ikke tror på genopstandelse, giver Halfdan Rasmussens digt god mening.