Prøv avisen
Ugens debat

Christiansborg-digte og imamens ord – det er ikke forbudt at tænke sig om

Knud Brix, TV 2’s journalist på Christiansborg, som netop er aktuel med ny digtsamling. Foto: Ivan Riordan Boll/ ritzau

Præst og anmelder på Kristeligt Dagblad Kristian Østergaard samler op på ugens vigtigste værdidebatter

Knud Brix er journalist for TV 2 på Christiansborg. Der løber imidlertid også en litterær åre i ham, hvad digtsamlingen ”Natfolden” viser. Ifølge Ekstra Bladet består digtene af sande historier blandet op med løse rygter, som af juridiske grunde må bringes i autofiktiv form.

Informations litteraturredaktør Peter Nielsen skriver i en kommentar, at det viser, i hvilken grad autofiktion er blevet en syg genre, og hos avisens anmelder Erik Skyum-Nielsen påkom der under læsningen af ”Natfolden” ligeledes ubehag: ”Ja, der indfinder sig faktisk en art væmmelse, som hurtigt slår over i decideret kvalme.”

I ”Natfolden” optræder en person, som minder umådeligt meget om Lars Løkke Rasmussen (V), og efter at TV 2-reporteren har beskrevet ham som stangberuset, føjer han til: ”Jeg ønsker at se formanden dø/ helst en langsom død.”

Mon ikke mange fandt, at det talte til Løkkes ære, at han kvitterede på sin Twitter-konto med et moddigt? ”Han trækker. En frihedens lanse? Et bøddelsværd? En tantõ? Alt afhænger af præmissen. Ingen ved det. But he did it. Brix-it’s.”

Med sproglige billeder spørger Løkke, hvad Brix egentlig vil med sin digtsamling: Vil han slå et slag for ytringsfriheden? Vil han hævne sig på politikerne? Eller begår han harakiri? En tantõ er nemlig det sværd, som samuraierne ofte begik selvmord med.

Mig forekommer Løkke som digter langt mere raffineret end Brix.

En anden digter er også i vælten for tiden. I Kristeligt Dagblad blev Carsten Jensen i overskriften kåret som ”Ridderen af den dårlige debattone”. På sin Facebook-profil havde Jensen nemlig tømt natpotten ud over politikeren Naser Khader (K): ”Den yderste højrefløj i dansk politik er en menneskelig skraldespand, og på bunden af skraldespanden, i dens allermest gærende, ildelugtende lag, finder vi Naser Khader.”

Morgenavisen Jyllands-Postens journalist Niels Lillelund noterede sig, at Jensen altid taler ”om sine politiske modstandere, som en Auschwitz-læge taler om sit menneskemateriale (…). Når Jensen taler, kan man virkelig høre skramlen af kreaturvognene; det er skraldevognene, der kommer for at hente affaldet, det menneskelige affald (…). Måske tror Jensen, at han er antinazist, men han har overtaget nazisternes begrebsverden.”

Mange var også oprørte over imam Mundhir Abdallahs ord i en Nørrebro-moské. Kristeligt Dagblad kunne dokumentere, at imamen havde opfordret til drab på jøder. Siden meddelte imamen i et interview med avisen, at der var blevet manipuleret med hans udtalelser, skønt videooptagelsen på TV 2’s hjemmeside ikke efterlader tvivl om hensigten med prædikenen.

Nye Borgerliges leder Pernille Vermund undrede sig i Ekstra Bladet over, at politikerne var forundrede over imamens prædiken: ”Undskyld mig, men hvad pokker havde de regnet med? At imamer ville prædike kristen næstekærlighed?”.

Nej, for den der har beskæftiget sig med islam, er der ikke noget nyt i imamens udtalelser. Som sognepræst Edith Thingstrup nævner i Berlingske, citerer repræsentanten for ”fredens religion” jo blot et af utallige islamiske skriftsteder, hvor profeten Muhammed tilskynder til jødeforfølgelse. Den norske journalist Hege Storhaug har regnet sig frem til, at de tre islamiske hovedkilder – Koranen, Sira (Muhammeds biografi) og hadithsamlingerne med fortællinger om profeten – består af 9,3 procent antijødisk propaganda. Til sammenligning rummer Hitlers ”Mein Kampf” 7 procent.

Studerer man de tre hovedkilder, er det i det hele taget svært at komme i tanker om noget, Muhammed ikke har været involveret i. Så hvorfor blive særskilt forarget over bemeldte imam, der blot forkynder Muhammeds ord, ligesom folkekirkepræster forkynder Jesu ord

Ugens debat skrives på skift af højskoleforstander Jørgen Carlsen og præst og anmelder på Kristeligt Dagblad Kristian Østergaard. En af de to samler hver uge op på ugens vigtigste værdidebatter.

Forfatter Carsten Jensen. Foto: Mathias Eis Schultz/Gonzales Photo/ritzau
Pernille Vermund, formand for det nationalkonservative parti Nye Borgerlige. Foto: Anders Brohus/ritzau