Clinton og Trump mangler søvn

Mange faktafejl og sygdom hos Donald Trump og Hillary Clinton er måske udtryk for, at de to amerikanske præsidentkandidater får sovet for lidt, skriver Kurt Strand

Dagen efter debatten oplistede New York Times i alt 21 fejl eller overdrivelser: Fem hos Hillary Clinton og 16 hos Donald Trump. Men selvom fejlene således bliver påpeget, tyder meget på, at effekten hos den republikanske kandidat og hans tilhængere er begrænset.
Dagen efter debatten oplistede New York Times i alt 21 fejl eller overdrivelser: Fem hos Hillary Clinton og 16 hos Donald Trump. Men selvom fejlene således bliver påpeget, tyder meget på, at effekten hos den republikanske kandidat og hans tilhængere er begrænset. Foto: AP.

NÅR ALVERDENS ØJNE NATTEN til mandag klokken tre dansk tid er rettet mod den anden af tre tv-debatter mellem de amerikanske præsidentkandidater, er det med god grund.

Betydningen af et amerikansk valg er åbenbar for de fleste. Og selvom de seneste meningsmålinger giver solide forspring til Hillary Clinton, er der fortsat reel mulighed for, at næste indflytter i magtens centrum på Pennsylvania Avenue i Washington hedder Donald Trump.

Debatten, som herhjemme kan følges på DR 2, vil formentlig lige som den første være præget af skarpe kanter og et væld af udokumenterede påstande. For faktatjekkerne på førende amerikanske medier havde travlt, da Hillary Clinton og Donald Trump i sidste uge tørnede sammen i den første debat.

Flere gange undervejs opfordrede Clinton faktatjekkerne til at holde godt øje med hendes republikanske modpart. For eksempel da Trump uden at blinke havde hævdet, at USA både kunne og burde have eksproprieret olien i Irak og Libyen. Og dermed sat en stopper for konflikterne i Mellemøsten.

I samme debat gentog Donald Trump, at han ikke havde støttet krigen i Irak i 2003 – og som det er sket flere gange før i den igangværende valgkamp, hævdede han, at det jo bare er medierne, der bringer urigtige historier om ham:

”Det er en påstand i mainstream-media, som hun” – og her pegede Trump insisterende på Clinton – ”jo bruger som den vigtigste hjælper i sin kampagne”.

Dagen efter debatten oplistede New York Times i alt 21 fejl eller overdrivelser: Fem hos Hillary Clinton og 16 hos Donald Trump. Men selvom fejlene således bliver påpeget, tyder meget på, at effekten hos den republikanske kandidat og hans tilhængere er begrænset. Netop en avis som New York Times anses for at være en del af det ” eastcoast-establisment ”, som Trump-kampagnen retter store dele af sit skyts imod.

At Donald Trump selv har sine rødder ikke bare i New York, men også i magtens snævre cirkler, synes at være uden betydning. At han eksempelvis støttede Hillary Clintons kandidatur – som det fremgik af en fransk dokumentar på DR 2 tidligere på ugen – da hun blev valgt som guvernør i New York, er godt og grundigt pakket ned i de politiske glemmekister.

Om mængden af faktafejl i den kommende tv-debat vil være lige så omfattende som i den første, er af gode grunde ikke til at vide. Måske har Donald Trump fulgt et velment råd fra Arianna Huffington – grundlægger af verdens mest succesfulde netmedie, Huffington Post – som for nylig i det norsk-svenske talkshow ”Skavlan” mente, at han burde sove noget mere:

”Han praler jo med kun at sove fire timer hver nat – og han har alle de symptomer, som det amerikanske akademi for søvnforskning oplister: ustabilitet, humørsvingninger, paranoia og usammenhængende snak.”

Om Hillary Clinton tilføjede Arianna Huffington, at hun efter sin nylige lungebetændelse nok kunne have trængt til en periode med lidt mere ro. Og søvn.

Kurt Strand er journalist, vært og producent på P1’s ”Mennesker og medier”.