Corona-prioriteringer, ”Et stykke med Cecilie Beck” og kristendommen som en aktie

I denne omgang af "Ugens debat" svinger Kristian Østergaard forbi corona-restriktioner for de ældre, underliv kontra arbejdsliv - og endelig aktiekøb i kristendommen

Økonomiprofessor Christian Bjørnskov mener, at vi fokuserer for meget på de ældre og for lidt på de unge under pandemien, tv-vært Cecilie Becks forhold til en fotoelev skaber debat, og chefredaktør for netmediet Kontrast Mikkel Andersson skriver om kristendommens fremtid.
Økonomiprofessor Christian Bjørnskov mener, at vi fokuserer for meget på de ældre og for lidt på de unge under pandemien, tv-vært Cecilie Becks forhold til en fotoelev skaber debat, og chefredaktør for netmediet Kontrast Mikkel Andersson skriver om kristendommens fremtid. Foto: Tycho Gregers, Anthon Unger/Her&Nu og Liselotte Sabroe, alle Ritzau Scanpix.

Professor i økonomi Christian Bjørnskov mener i en kronik i Morgenavisen Jyllands-Posten, at danske ældre begunstiges med corona-restriktionerne:

”Selvom nogle af restriktionerne virkede – hvilket halvandet års empirisk forskning modsiger – må man spørge sig selv, om det nogensinde kan være moralsk rigtigt at ofre børns velbefindende og fremtid i et forsøg på at redde nogle mennesker, der helt typisk allerede er over deres forventede levealder.”

Sagen er nemlig den, at virtuel undervisning og nedlukninger skader børn og unges indlæring dramatisk og forværrer uligheden blandt dem. Internationale studier tyder endvidere på, at eleverne bruger op mod 50 procent mindre tid på skolen under nedlukninger, og at mange amerikanske teenagere plages af selvmordstanker.

Mundbindstvangen har endvidere ført til, at små børn scorer markant lavere i intelligensprøver. De kan ikke aflæse de voksne og bliver derfor bremset i udviklingen. Den århusianske professor efterlyser derfor en debat om prioriteringen af borgerne under pandemien:

”Mens der er masser af politisk fokus på de relativt få borgere med risiko, der i gennemsnit er over 80 år gamle, er der hverken snak om eller analyser af, hvad der sker med den million danskere, der er under 16 år gamle.”

Underliv og arbejdsliv

Ekstra Bladet kunne berette, at studievært Cecilie Beck har haft et forhold til en praktikant for år tilbage. I B.T.s podcast ”Det, vi taler om” tørnede Beck sammen med Ekstra Bladets chefredaktør, Henrik Qvortrup, om sagen.

Beck var mildest talt utilfreds med Ekstra Bladets dækning, og i Berlingske medgiver kulturkommentator Anne Sophia Hermansen, at artiklen kan minde om dyneløfteri. Men måske skal profilerede tv-værter øve sig i at skelne mellem underliv og arbejdsliv, bemærker Hermansen:

”For ja, det lyder da sjovt, når der står i en sms, at en ung fyr fik sig ’et stykke med Cecilie Beck’, men havde det været lige så morsomt, hvis det hed sig, at en ung kvindelig praktikant havde fået ’et stykke med Troels Mylenberg’? Det er jeg ikke sikker på, og det afslører en bias (skævhed, red.) . Ligesom magtfulde kvinder fortjener samme kritik som mænd, fortjener sårbare mænd også samme beskyttelse som kvinder. Ellers er vi ude i en gang hykleri.”

Kristendommens fremtid

Chefredaktøren på netmediet Kontrast, Mikkel Andersson, skrev for nylig en artikel med overskriften ”Kan kristendommen frelse Vesten?”. Svaret var et nej, men Andersson har nu fået svar fra Kontrasts grundlægger og medejer, investoren Lasse Birk Olesen.

Under overskriften ”Jeg vil godt købe en aktie i kristendommen”, tegner Birk Olesen en lys fremtid for kristendommen. Vi kan nemlig ikke nøjes med den kølige logik i vores tilværelse, skriver mangemillionæren og fortsætter:

”Ingen civilisation er blomstret uden en rig fortælling fyldt med følelser og heltedåd og forbilleder. Det er kristendommens gave at levere alt det med Sandheden indlejret som det højeste.”

Samtidig bliver befolkningen i Vesten ældre og ældre, ”og folk bliver mere religiøse med alderen”.

Lasse Birk Olesen har konsulteret statskundskabsprofessor Eric Kaufmanns bog om emnet, hvori det fremgår, at kristendommen vil vokse i Europa. Kaufmann skriver i sin bog ”Shall the Religious Inherit the Earth” fra 2010:

”I dag udgør evangelikalister, pinsebevægelsens tilhængere og karismatikere mere end otte procent af den europæiske befolkning. Det er dobbelt så meget som muslimer, og det øges med samme hastighed.”

Birk Olesen konkluderer:

”Skal man tro hans demografiske fremskrivning, bliver det altså kristne og ikke muslimske miljøer, der vil dominere Europa. Alt det gør, at chancen for, at Mikkel Andersson tager fejl, er større, end han tror. Hvis kristendommen var en aktie, så mener jeg, at sandsynligheden for dens succes og dermed dens pris undervurderes, og derfor ville jeg investere i den. Hvis man mener, det er en god ting, kan man jo støtte op om det kristne budskab på mange måder.”

Det bliver der i alt fald rig lejlighed til at gøre i de kommende juledage.

Ugens debat skrives på skift af tidligere højskoleforstander Jørgen Carlsen og sognepræst og anmelder på Kristeligt Dagblad Kristian Østergaard.