Coronakrise i Brinkmanns samtalesalon

Man bliver klogere af P1-programmer "Brinkmanns briks special" om coronakrisen, skriver Birgitte Stoklund Larsen

Arkivfoto.
Arkivfoto. Foto: Jens Nørgaard Larsen/Ritzau Scanpix.

Hvad skal man tænke og mene om coronakrisen, som vi sidder i hver for sig og sammen? Hvad kommer det til at betyde for os på længere sigt? Det har man brug for at få vendt med kloge og reflekterende samtalepartnere. Man har brug for at få krisen sat i et perspektiv, der rækker ud over statistiske opdateringer af antal smittede og døde og data om nye alarmerende hotspots.

DR kom rigtig skidt af sted, da Danmark lukkede ned for nogle uger siden. Det var, som om man ikke troede på, at public service-journalistik i en sådan situation er en vigtig samfundsfunktion. Men DR er kommet efter det, især på P1 med et par nye programmer, særligt dedikeret den aktuelle situation.

I ”P1 Debat Special” tager Clement Kjersgaard sig af de politiske perspektiver. Det er samtaler fra det politiske værksted, hvor man for tiden indimellem nærmest kan høre, at politikerne tænker. De er – som alle andre – i ukendt land og skal både herhjemme og internationalt finde løsninger, der kan fungere.

I denne uge har endnu et coronaprogram set dagens lys. Det har fokus på de eksistentielle, filosofiske og psykologiske aspekter af krisen: Hvordan påvirker den os som mennesker? P1 sender i denne uge hver dag en særudgave af ”Brinkmanns briks”.

En time hver formiddag, hvor Svend Brinkmann, hele Danmarks huspsykolog, sammen med Diana Bach og udvalgte samtalepartnere vender situationen.

Mandag var temaet ”Barn af coronakrisen”. Den ene gæst var fremtidsforskeren Marianne Levinsen. Man bliver altid lidt urolig, når der er en fremtidsforsker i studiet, men Levinsen talte heldigvis mere om fortiden end om fremtiden. Hun har interviewet mennesker fra 14 til 91 år om deres værdier, som også er bestemt af de kriser, mennesker har oplevet: Anden Verdenskrig, den kolde krig, Cubakrisen, oliekrisen, den 11. september og så videre.

I studiet var også psykologen Per Schultz Jørgensen, der med sine 87 år har et rigt mål af førstehånds kriseerfaringer og ved noget om, hvad der påvirker børn. Hvornår sætter en krise sig mest i sindet?

Det var der ikke entydige svar på. Små drenge er mest skrøbelige, mens pigerne er mest udsatte i teenageårene, og for unge i 20’erne kan en krise spænde ben for et fodfæste på arbejdsmarkedet. Kriser er generationsdannende, krigsbarnet slipper aldrig erfaringen af knaphed. Kriserne sætter sig i vores værdier og handlemåder.

Én af de ting, der adskiller denne krise fra tidligere, er, at man i dag kan følge med på radio, tv og sociale medier hele tiden. Hvad det betyder i det lange løb, fik vi af gode grunde ingen svar på i udsendelsen, men mange igangsættende perspektiver og overvejelser – og et opbyggeligt råd fra dr. Brinkmann om at rydde op i sokkeskuffen.

”Brinkmanns briks special” er ikke en konsultation, heldigvis. Det er en samtale, man bliver klogere af. ”Svends samtalesalon” ville være en mere dækkende titel.

Birgitte Stoklund Larsen er generalsekretær i Bibelselskabet.