Trumps politiske karriere er brolagt med systematiske løgne – lige fra anfægtelsen af Barack Obamas statsborgerskab til påstanden om valgsvindel ved præsidentvalget i november, ironisk nok samtidig med, at han selv desperat forsøgte at fuske med valgresultatet i staten Georgia. Han slutter sin præsidentperiode med at begå højforræderi ved at opfordre til angreb mod Capitol og den forfatning, han for fire år siden sværgede, at han ”efter bedste evne vil bevare, beskytte og forsvare”.
At det er kommet så vidt, skyldes, at store dele af den amerikanske befolkning har mistet orienteringsevnen. Det samme gælder størstedelen af de republikanske medlemmer af Kongressen. Inden Trump blev præsident, fejlede den ikke noget. Ledende republikanere som Ted Cruz og Lindsey Graham kaldte ham en ”svindler, fremmedhader, narcissist og uegnet til at regere”, fortæller Information . Men da han kom til magten, faldt de alle til patten. Nu pantsatte de deres dømmekraft i den virtuelle sky af fake news, konspirationsteorier og uophørlige tweets, der skyllede ud over hans 88 millioner følgere. Resultatet er, at store dele af den amerikanske befolkning har forpuppet sig i en uigennemtrængelig kokon af spin. De er omsluttet af Trumps perverterede virkelighedsforståelse.
Ingen tvivl om, at mange Trump-støtter nærer en dyb overbevisning om, at præsidentvalget var svindel og fup. Af samme grund føler de, at stormen mod Capitol er et udtryk for retfærdig harme og protest. I modsætning til de garvede republikanere i Kongressen har mange af dem givetvis været i god tro, hvad der kun gør problemet endnu værre.
Intet fripas til vaccinenægtere

Det er mere, end man kan sige om nogle af de hjemlige Trump-støtter, som har udbredt sig om trumpismens velsignelser i den danske offentlighed. Det gælder navne som finansmanden Lars Seier Christensen, erhvervsmanden Asger Aamund, politikeren Naser Khader (K) og historikeren Søren Hviid Pedersen. På trods af afstanden til den amerikanske virkelighed, der burde skabe overblik og fremme kritisk nøgternhed, har de mere eller mindre uforblommet betragtet Trump som en politisk helteskikkelse. Efter stormen på Capitol ser man dem nu snige sig langs panelerne med røde ører. Undtagelsen er Asger Aamund, der i Berlingske ekshibitionistisk fremturer i sin påfaldende mangel på dømmekraft. Trump ”er en god demokrat”, påstår han: ”Det er hans modstandere, der er forfatningskriminelle.” Der fik du den, Nancy Pelosi.
I takt med at befolkningen får tilbudt vaccination mod covid-19, vokser diskussionen om betydningen af et såkaldt vaccinepas, som ifølge B.T. er under udfærdigelse i Sundhedsministeriet.
Vaccinepasset hilses ifølge Morgenavisen Jyllands-Posten velkommen i alle de områder af samfundet, der for tiden er nedlukkede, det vil sige i kultur- og sportsverdenen, på hoteller og restauranter, hos festivalarrangørerne samt i rejsebranchen. Der knytter sig med andre ord store forventninger til vaccinepasset som en murbrækker for genåbningen af samfundet. Men hvad så med alle dem, der siger nej til vaccinationen? Bliver de ikke udsat for en indirekte vaccinetvang?, spørger Information . Ender vi ikke med at operere med et A- og et B-hold af borgere? Ikke nødvendigvis. Vaccinenægterne er ikke udelukket fra noget, så længe de blot accepterer, at de først må gå omvejen ad en coronatest, hver gang de vil deltage i større forsamlinger. Det har de til gengæld tvunget sig selv til som følge af deres valg. Der er ingen vej udenom. Eller også må de væbne sig med tålmodighed. Mon ikke den eftertragtede flokimmunitet har indfundet sig sidst på året?
En ren jammerdal

For et halvt år siden blev Det Danske Akademi kastet ud i sin hidtil største krise. Anledningen var et internt opgør mellem nogle af akademiets medlemmer. Litteraten Marianne Stidsen vakte forargelse og vrede med sine meget kategoriske udtalelser om Black Lives Matter-bevægelsen og MeToo-bevægelsen, som hun sammenlignede med nazismen.
Det blev anset for så provokerende og kontroversielt, at fire medlemmer forlod akademiet i protest. Det gjaldt forfatterne Ida Jessen, Astrid Saalbach, Suzanne Brøgger og Jens Smærup Sørensen. Derudover har akademiet mistet yderligere to medlemmer på grund af dødsfald: Pia Juul og Torben Brostrøm. Oven i dette frasagde digteren Søren Ulrik Thomsen sig formandsposten, hvilket ifølge Information sammen med coronanedlukningen har forvandlet akademiet til ”en ren jammerdal”.
I denne uge har det skrantende akademi dog fået tilført unge friske kræfter i form af forfatterne Naja Marie Aidt, Harald Voetmann, Olga Ravn og børnebogsforfatteren Cecilie Eken. Om det betyder ideologisk borgfred i Rungstedlund, hvor akademiet holder til, er dog et åbent spørgsmål. Marianne Stidsen udtaler til Berlingske, at hun hilser de nye medlemmer velkommen, men at hun ”ikke har tænkt sig at klappe i”.
Ugens debat skrives på skift af tidligere højskoleforstander Jørgen Carlsen og sognepræst og anmelder på Kristeligt Dagblad Kristian Østergaard.