Tre millioner børn sulter ihjel i stilhed hvert år

Når Danmarks Indsamling lørdag aften er løbet over skærmen på DR 1, så har danskerne været med til at give de flygtende kvinder muligheden for tage styringen med deres og familiens liv

45 procent af Nigers befolkning på næsten 20 millioner lever under den internationale fattigdomsgrænse på 10 kroner om dagen. På billedet ses en mor med sit barn.
45 procent af Nigers befolkning på næsten 20 millioner lever under den internationale fattigdomsgrænse på 10 kroner om dagen. På billedet ses en mor med sit barn. Foto: Polfoto.

795 MILLIONER mennesker går hver dag sultne i seng. Et helt uoverskueligt tal, når det lige får lov at sætte sig. Over 8000 børn dør hver dag af sult, uden at det står på forsiden af vores aviser. Hver dag.

Et af de lande, der er hårdest ramt, er ørkenstaten Niger i Vestafrika. 45 procent af landets befolkning på næsten 20 millioner lever under den internationale fattigdomsgrænse på 10 kroner om dagen. Den vedvarende sult ændrer børns liv for altid. Derfor arbejder CARE Danmark også i Niger for give de fattigste muligheden for bedre at kunne tage hånd om deres eget liv. Det gælder både dem, som bor i Niger, og de 280.000 oversete flygtninge, som landet huser.

Der er mange årsager til sult. I regionen omkring Tchad-søen, der ligger på grænsen mellem Nigeria og Niger har en islamisk terrorgruppe fra Nigeria fået hundredtusindvis af mennesker til at flygte fra deres hjem ind i Niger, fordi de frygter for deres eget og deres familiers liv. Det er en af de katastrofer, som i 2016 udviklede sig i forholdsvis stilhed. Men bare fordi mediernes søgelys ikke har ramt dem, så betyder det ikke, at de ikke også sulter og har brug for en hjælpende hånd med at få sig en tilværelse dér, hvor de nu er havnet.

EN AF DE METODER, som kan slå to fluer med et smæk er opsparing. I 25 år har CARE hjulpet kvinderne i Niger med at spare op i fællesskab. Det giver familier mad på bordet og muligheden for at låne penge til eksempelvis at starte en lille forretning og sende børn i skole.

Når Danmarks Indsamling lørdag aften er løbet over skærmen på DR 1, så har danskerne været med til at give de flygtende kvinder muligheden for tage styringen med deres og familiens liv. Det samme gør sig gældende for børnene, som vil få hjælp til at blive mætte og komme i skole.

Konflikten ved Chad-søen er et klassisk eksempel på, hvordan der hver eneste dag er millioner, som tvinges til et liv i sult og fattigdom, uden at vi er klar over det.

I samme stilhed sulter tre millioner børn ihjel hvert år. Enten som ofre for konflikter, eller fordi deres forældre ikke har mulighed for at mætte dem. Det er ikke nogen nyhed, men derimod en tilbagevendende episode år efter år, som vi ikke må acceptere.

Sisan Bove er fundraisingchef i CARE Danmark.