Prøv avisen

Danske politikere styrer selv alkohol-afgifter

Colourbox.com

Det er ikke EU, der forhindrer danske politikere i at hæve afgifterne på alkohol, skriver Mads Svaneklink fra Europabevægelsen

SVEN SKOVMAND har muligvis ikke drukket af flasken, men så i hvert fald af natpotten. Det må være konklusionen, når man læser hans debatindlæg i Kristeligt Dagblad den 8. juli, hvor han postulerer at "det ikke er for meget sagt, at EU koster tusinder af danskere livet hvert år".

Argumentet lyder, at vi i Danmark ikke kan hæve afgifterne på alkohol på grund af EU-regler. Det medfører dermed alt for billig alkohol, som ikke er noget, den almindelige dumme Däne kan finde ud af at administrere, og derfor drikker vi os selv ihjel.

Debattøren er tydeligvis langt ude i skoven med denne påstand. Der er ganske enkelt intet til hinder for, at staten hæver afgifterne på alkohol i Danmark. Det blander EU sig ikke i. I øvrigt var afgifterne på alkohol og cigaretter væsentligt højere, indtil de blev sat ned i oktober 2003.

De to EU-lande Sverige og Finland har som bekendt en meget restriktiv alkoholpolitik, hvor man kun kan købe stærkere drikkevarer i det berømte og berygtede Systembolag. Det samme gælder Norge, som jo er medlem af EØS og derfor implementerer størstedelen af EU's regler. Det er derfor alene op til danske politikere at afgøre, hvorvidt afgifterne på alkohol skal hæves.

At det er EU's skyld, at der er kommet øget grænsehandel, er også kun delvist rigtigt. Det var faktisk EU, der stod bag afskaffelsen af det toldfrie salg. Før det toldfrie salg blev afskaffet i 1998, var alkohol afgiftsfri, blot den blev solgt på spritbådene på Flensborg Fjord. Dette vanvittige system ville blive genindført, hvis Sven Skovmands drøm om "Danmark ud af EU" blev virkelighed. Ikke just noget, som vil fremme folkesundheden eller den slunkne danske statskasse.

I det hele taget er der mange, som man kan skyde skylden på, når det drejer sig om det høje alkoholforbrug i Danmark. Men at give EU skylden er vist ikke helt ædrueligt.

Mads Svaneklink, medlem af Europabevægelsens hovedbestyrelse