Danskere som Kaj Munk er ikke en metervare

At ofre livet for det, man tror på, er en sjældenhed, skriver Niels Jørgen Langkilde, medlem af Kaj Munk Forskningscenterets bestyrelse

Digteren Kaj Munk (Udateret arkivfoto, 1930 ´erne).
Digteren Kaj Munk (Udateret arkivfoto, 1930 ´erne). Foto: Ukendt.

Henning Tjørnehøj har igen skrevet om Kaj Munk. Igen engageret, igen kritisk over for en række af Kaj Munks holdninger til demokrati, fascisme og nazisme og igen med et par spark til Per Stig Møller (K)

Men der er også lidt nyt. Den afsluttende bemærkning: Hvornår mon millionerne begynder at rulle med henblik på en grundig undersøgelse af den fascistoide fristelse for mange danske borgerlige i mellemkrigstiden?.

LÆS OGSÅ: Kaj Munk og den danske fascisme

De har såmænd rullet meget længe på de danske universiteter, og det er der kommet en lang række udmærkede værker og artikler ud af. Enkelte har også berettet lidt om vejen fra socialisme til nationalsocialisme, men den har ikke været helt så populær at forske i. Henning Tjørnehøj citerer da også i Kristeligt Dagblad og andre steder fra den fyldige litteratur.

Det kunne være spændende, hvis Henning Tjørnehøj med sin store viden kunne bidrage til en klargøring af den demokratiske styreforms provokerende karakter for en lang række mennesker i vort samfund også i dagens Danmark. I vore dage ser vi netop nu meningsmålinger fortælle om et udbredt ønske om en stærk lederskikkelse, vi ser religiøse grupper afvise demokratiet til fordel for teokratier, som de kendes i den muslimske verden, eller andre gruppers ønsker om etablering af et nyt kalifat.

HVORDAN MØDER VI bedst denne udfordring af vort demokrati? Intet er fuldkomment heller ikke det danske demokrati. Der er bestemt tusindvis af opgaver, der ikke løses optimalt, men hvordan kan vi gøre det bedre? Og bedre for flere?

Kaj Munk Forskningscenteret har fremlagt en række nye dokumenter, og flere er på vej i de kommende år med en udstrakt brug af de digitale muligheder. Henning Tjørnehøj vil givet kunne plukke en række citater, som understøtter den holdning, kronikkerne bærer frem, men der kan også tegnes et andet billede af en person, som mere var teolog, præst, dramatiker og forfatter end politisk tænker.

Gennemgående må vi jo sige, at de fleste af vore store teologer og præster ikke hører til de tungeste politiske tænkere i demokratiets skole. Det forhindrer os ikke i at skønne på deres salmer, deres prædikener og deres kunstneriske frembringelser.

Kaj Munk har bestemt ikke demokratiets facitliste, men han har poesi, dramatik og personligt mod helt ud over det sædvanlige. Som en af vore største dramatikere vil han blive ved at udfordre, engagere og røre os.

Næppe nogen gik uberørt fra opførelse af Ordet i Vedersø Præstegårds have den aften, man indviede præstegården. Henning Tjørnehøj og andre kan roligt lade vejen falde forbi Vedersø Kirke og præstegård. Der venter en smuk og vedkommende oplevelse.

Danskere, der har ofret livet for det, de troede på, er ikke en metervare.

Niels Jørgen Langkilde er mag.art. og medlem af Kaj Munk Forskningscenterets bestyrelse