Ugens debat: Danskhed, dåb og djøficering

Lægerne er blevet marginaliserede, medens djøf’erne har gjort sig til den nye adel på hospitalet, skønt ”ingen dybest set bidrager til at løse sundhedsvæsenets kerneydelse”, skriver Kristian Østergaard i sin opsamling om ugens værdidebatter

Ida Auken (R) medgiver, at DF med hensyn til indvandringen har ”set nogle ting før os andre”. Erkendelsen er kommet lidt vel sent, mener Palle Weis i Morgenavisen Jyllands-Posten. –
Ida Auken (R) medgiver, at DF med hensyn til indvandringen har ”set nogle ting før os andre”. Erkendelsen er kommet lidt vel sent, mener Palle Weis i Morgenavisen Jyllands-Posten. – . Foto: Emil Kastrup Andersen.

UGENS MEST bemærkelsesværdige interview stod i Kristeligt Dagblad. Den radikale folketingspolitiker Ida Auken har netop udgivet bogen ”Dansk”, og i interviewet medgiver hun, at Dansk Folkeparti med hensyn til indvandringen har ”set nogle ting før os andre”.

Debatinterviewet er blevet ivrigt kommenteret på Kristeligt Dagblads Facebookprofil. En bruger bemærker: ”Hun har da aldrig lyttet til folk før,” mens en anden bruger spørger, om teologen Ida Auken mon har fået en åbenbaring.

Kristeligt Dagblads lederplads hæfter man sig ved, at det tog lang tid inden centrum-venstre-segmentet noterede sig indvandringens pris, men at det immervæk er en fordel, at der nu er en fælles forståelse af, hvad der er på spil i udlændingepolitikken.

I Morgenavisen Jyllands-Posten finder redaktør Palle Weis interviewet i Kristeligt Dagblad med Ida Auken opsigtsvækkende: ”Når erkendelsen er nået frem til Ida Auken, der repræsenterer en form for kulturradikal indavl, og som for ikke særlig lang tid siden mente, at hun havde mere tilfælles med sine internationale studievenner end en landmand fra Sønderjylland, er den nået langt.”

Som lederskribenten i Kristeligt Dagblad hæfter også Palle Weis sig ved, at erkendelsen er kommet lidt vel sent.

En moderne forfatter skrev: ”Eksperterne fandt årsagen – men da var katastrofen sket.” Hvis man udskifter eksperter med politikere i den sætning, er det så ikke netop, hvad vi er vidne til for øjeblikket? Som Weis påpeger, har Radikale Venstre jo ”sat markante aftryk på 80’ernes katastrofale udlændinge politik”. I dag kan partiet godt se, at disse aftryk har forårsaget problemer i en skala, så de også vil hjemsøge vore efterkommere. Tænk, hvis disse politikere havde indset dette, mens tid var. Mon ikke, vi så var sluppet for parallelsamfund, burkaforbud og Muhammed-krise?

Kristeligt Dagblad bragte en tankevækkende kronik om dåb forfattet af sognepræst Maria Louise Odgaard Møller. Alt for mange præster vægrer sig ved at knytte dåb og frelse sammen, mente kronikøren: ”For hvis nogen bliver frelst, så er der vel andre, der ikke gør det, og det kan vi sørme ikke stå inde for på Guds vegne.” Derfor bliver dåbens betydning bagatelliseret, men hvorfor bekymrer de selvsamme teologer sig så over faldende dåbstal?

Alt for mange præster vægrer sig ved at knytte dåb og frelse sammen, mener sognepræst Maria Louise Odgaard Møller. –
Alt for mange præster vægrer sig ved at knytte dåb og frelse sammen, mener sognepræst Maria Louise Odgaard Møller. – Foto: Malene Korsgaard Lauritsen

”Der er vel ikke noget mærkeligt i, at folk fravælger noget, der alligevel ingen betydning har?”.

Ja, der er for mange leddeløse og skødesløse gejstlige, som forsømmer understregningen af, at dåb betyder ”at blive frelst fra at være fortabt”, tilkendegav sognepræsten.

Overlæge Steffen Jacobsen opsagde ved årsskiftet sin stilling. Han er kun 61 år, men i et stort interview med Weekendavisen forklarer han, at han ikke orker sygehusvæsenet længere.

Lægerne er blevet marginaliserede, medens djøf’erne har gjort sig til den nye adel på hospitalet, skønt ”ingen dybest set bidrager til at løse sundhedsvæsenets kerneydelse”. Derimod sørger djøf’erne for ”opfindelse af nye, overflødige initiativer, der skal meritere endnu flere fastansættelser af administrativt personale”.

Djøficeringen rammer ikke kun lægestanden, men i høj grad også sygeplejerskerne. Ifølge Steffen Jacobsen er det sådan, at sygeplejerskerne skal bruge 40 minutter af hver arbejdstime på at beskrive de 20 minutter, hvor de er direkte i forbindelse med patienten.

Til Morgenavisen Jyllands-Posten siger Steffen Jacobsen, at hele sundhedsvæsenets problem består i, at alt skal dokumenteres, selvom ingen vel ville bede en mekaniker om at begå en rapport om, hvilken skruenøgle der var anvendt under bilreparationen.

Hvad er da løsningen? Steffen Jacobsen svarer: ”Fokusér på det væsentlige. Folk har brug for at få stillet en diagnose, blive behandlet og udskrevet.”

Egentlig lader det sig vel hævde, at også Ida Aukens ord om danskhed handlede om at fokusere på det væsentlige, ligesom der i sognepræstens understregning af dåbens betydning lå en opfordring til kirkens folk om det samme.

Ugens debat skrives på skift af tidligere højskoleforstander Jørgen Carlsen og sognepræst og anmelder på Kristeligt Dagblad Kristian Østergaard. En af de to samler hver uge op på ugens vigtigste værdidebatter.