De frie folkekirkelige organisationer skal forblive frie og ikke indlejres i et kommende kirkeråd

Helga Kolby Kristiansen spørger i sit debatindlæg i Kristeligt Dagblad den 30. oktober, hvorfor Grundtvigsk Forum udelader de frie folkelige organisationer i deres høringssvar til oplægget til den nye styringsstruktur, og hun anklager os for at have retireret sig til de gamle anti-aktivistiske bastioner.

Så lad mig indledningsvist slå fast, at vi til fulde anerkender de frie organisationer som børn af huset og ikke mindst det store værdifulde arbejde, de beriger folkekirken med.

Men det er jo ikke nogen hemmelighed, at vi ikke deler deres syn på et eventuelt kirkeråd og dets størrelse, rolle og placering i en ny styringsstruktur.

Vi kan af de grunde, der allerede er anført i Niels Henrik Arendts og Torsten Johannessens kronik den 24. oktober i Kristeligt Dagblad, ikke tilslutte os modellen med det store kirkeråd med de vide beføjelser, men foretrækker et mindre økonomisk udvalg og et hvilende udvalg for de indre anliggender.

Af samme grund fordi vi ønsker en indbygget destabilisering af et potentielt selvberoende kirkeråd mener vi, at de frie folkekirkelige organisationer, hvortil Grundtvigsk Forum jo også hører, skal forblive frie og ikke indlejres i dette. Som sådan fastholdes vi i den kritisk korrigerende rolle, vi mener tjener de frie organisationer og ikke mindst den folkekirkelige bredde og magtspredning bedst.

Vi er og bliver varme tilhængere af den danske ordning, hvor det diakonale, missionale og undervisende arbejde ikke er samlet under én hat, som man ser det i andre kirker.

Det giver sig selv, at vi forventer, at man i alle relevante sammenhænge som hidtil inddrager de særligt interesserede, vidende og involverede parter.

I øvrigt finder vi, at et skatteudskrivende udvalg udelukkende bør består af repræsentative valgte myndigheder, ikke af frivillige aktører.

Henrik Wigh-Poulsen er domprovst i Odense og formand for Grundtvigsk Forums kirkepolitiske udvalg