Mette Bock: Det er besynderligt, at ateisterne bruger så meget krudt på mission

Lad enhver blive salig i sin tro. Også ateisterne. Men lad være med at tvinge, lokke eller true andre til at blive som dig selv, skriver kirkeminister Mette Bock

Det, der er kilde til min undren, er, hvorfor det er så vigtigt for ateisterne, at alle andre skal tænke som dem. Ligesom det altid har været en kilde til undren, at kristne, muslimer eller andre missionerer for egen tro. Lad enhver blive salig i sin tro. Også ateisterne.
Det, der er kilde til min undren, er, hvorfor det er så vigtigt for ateisterne, at alle andre skal tænke som dem. Ligesom det altid har været en kilde til undren, at kristne, muslimer eller andre missionerer for egen tro. Lad enhver blive salig i sin tro. Også ateisterne. Foto: Mads Nissen.

Mette Bock: Vi lever i et land med religionsfrihed. Du må tro, hvad du vil eller lade helt være, blot du overholder landets lovgivning. Det er godt.

Af samme grund er det fint, at vi har mange trossamfund, og at også ateisterne har organiseret sig i Ateistisk Selskab.

Til gengæld er det besynderligt, at ateisterne bruger så meget krudt på – mission!

Det er ikke tilstrækkeligt, at de selv får friheden til at tro eller lade være. De vil have andre til at mene og tro det samme, som de selv gør. Ja, de vil faktisk helst overhovedet ikke hverken se på eller høre om, at der findes rigtigt mange mennesker i Danmark, der tilhører et trossamfund. Det største er naturligvis folkekirken, hvor tre ud af fire danskere er medlem.

Det skal der gøres en ende på, ifølge ateisterne. Derfor har de med blandt andet busreklamer missioneret kraftigt for, at man skal melde sig ud af folkekirken, hvis man kun er ”traditionskristen”, og argumenteret med, at det er urimeligt at ”andre”, altså folkekirken, skal ”tjene penge” på at folk tror.

Aktuelt har vi debatten om civilregistrering. Jeg har personligt aldrig kunnet se det indlysende i, at den skal finde sted på kirkekontoret, da det er en borgerlig registrering. Ved genforeningen i 1920 undlod man at flytte den kommunale registrering i Sønderjylland i forventningen om, at den også i resten af Danmark ville blive flyttet i løbet af få år.

Det skete så ikke. Til gengæld er den blevet digitaliseret og næsten 90 procent af civilregistreringen foregår i dag digitalt. Så ingen, der ikke ønsker det, skal bevæge sig hen på kirkekontoret.

Men det er sandelig ikke nok for ateisterne. End ikke en hjemmeside kan de tåle at se. Gad vide, om vi også skal til at gemme kirkerne bag høje mure, så vi helt kan undgå den provokation, det må være at gå forbi en kirke?

Det, der er kilde til min undren, er, hvorfor det er så vigtigt for ateisterne, at alle andre skal tænke som dem. Ligesom det altid har været en kilde til undren, at kristne, muslimer eller andre missionerer for egen tro.

Lad enhver blive salig i sin tro. Også ateisterne. Men lad være med at tvinge, lokke eller true andre til at blive som dig selv.