Prøv avisen
LUK

Det ser ud som om at du ikke er logget ind

Log ind for at dele artiklen

Glemt adgangskode? Klik her.

Debat

Det er ukristeligt at lade asylsøgere overvintre i mørke og kolde telte

Hvor kristeligt er det at chikanere asylsøgere med stramninger uden ende - senest ved at lade dem overvintre i mørke og kolde telte i månedsvis og vente over tre år på familiesammenføring, spørger debattør. Her ses udlændinge-, integrations- og boligminister Inger Støjberg (V) Foto: Henning Bagger

Regeringens asylstramninger sigter på at chikanere asylsøgere så meget som muligt for enten at holde dem væk, få dem hurtigere ud af landet eller gøre opholdet så ubehageligt som muligt, skriver Svend Løbner

DANMARK ER et kristent land. Men hvor kristeligt er det at chikanere asylsøgere med stramninger uden ende - senest ved at lade dem overvintre i mørke og kolde telte i månedsvis og vente over tre år på familiesammenføring?

Det er ikke bare uværdigt. Det er ukristeligt.

Venstres regeringsgrundlag proklamerer højt og tydeligt, at Danmark er et kristent land og henviser til vort lands mangeårige kristne kultur. Men hvor meget kristen kultur er der tilbage, når politikken strider mod de kristne værdier?

Regeringens asylstramninger sigter åbenbart på at chikanere asylsøgere så meget som muligt for enten at holde dem væk, få dem hurtigere ud af landet eller gøre opholdet så ubehageligt som muligt.

Her tænker jeg på blandt andet halveringen af integrationsydelsen, udskydelsen af retten til familiesammenføring til tre år og oprettelsen teltlejre for asylsøgere i vinterkulden, selvom vi har tomme bygninger stående overalt.

Og så det værste: retten til at frihedsberøve en udlænding på ubestemt tid uden at stille vedkommende for en dommer.

Derfor er det måske værd at minde om, hvad Bibelen siger om behandlingen af fremmede, flygtninge og mennesker i nød.

Her står tydeligt, at vi ikke må afvise fremmede og heller ikke udnytte eller undertrykke dem. Tværtimod skal vi tage imod dem, elske dem, give dem, hvad de behøver, bede for dem og være barmhjertige imod dem.

Det er ikke just Venstre-regeringens politik. Tværtimod handler det meget om, hvordan vi kan beskytte os selv og vores velfærd. Det er egoisme og materialisme - ikke kristendom.

I Bibelen opfordres vi til gæstfrihed og gavmildhed med det løfte, at vi vil få meget mere tilbage, end vi giver. Både socialt og økonomisk. Og ja, det handler også om kultur.

Men her er min erfaring med nytilkomne flygtninge fra Eritrea og Syrien til min hjemby, Vejen, at flygtninge er åbne og nysgerrige og meget gerne vil deltage i vores traditioner. Men hvad betyder for eksempel julens traditioner, hvis vi ikke formidler julens ånd i form af lidt venlighed?

Heldigvis er der stor afstand mellem panikangste skrivebordspolitikere på Christiansborg og de menige joviale danskere. Den kristne næstekærlighed trives heldigvis i civilsamfundet, hvor spontane foreninger som Venligboerne opstår og spreder sig.

Og venligheden smitter positivt. I Vejen har føromtalte flygtninge selv dannet en forening for alle nye og gamle danskere, der vil hjælpe nye flygtninge med at lære dansk, kende den danske kultur og indgå i det danske demokrati.

De fleste er muslimer, men der er mere kristendom i det, de gør, end den serie stramninger, som regeringen og Folketinget vedtager i øjeblikket.

Svend Løbner, Vestergade 1, Vejen