”De ordbildne” er opbyggeligt helte-tv fra en af hverdagens oversete kampzoner

DR1’s nye serie ”De ordbildne” er et led i et større fokus på ordblindhed blandt voksne danskere

Krimiforfatter Sara Blædel (til venstre) hjælper i DR-programmet ”De ordbildne” deltagerne med at komme omkring deres ordblindhed.
Krimiforfatter Sara Blædel (til venstre) hjælper i DR-programmet ”De ordbildne” deltagerne med at komme omkring deres ordblindhed. Foto: Alexander Gjerløv Nørgaard/DR.

Der er tekst overalt. Ord på skrift. Når man kan læse, lægger man ikke engang mærke til, at man læser – vejskilte, togdestinationer, tilbudsskilte – man overser let, hvor skriftlig en verden man befinder sig i. Når man har knækket læsekoden, kan man ganske enkelt ikke lade være med at læse. Man er hjemme i verden som læsende. Det er svært at forestille sig, hvordan verden opleves, hvis man er svært ordblind. Som at være evighedsturist i en verden af bogstaver, hvor man aldrig helt føler sig hjemme?

Jeg har ikke rigtigt tænkt over, hvor stort et hverdagshandicap, ordblindhed er, men i DR1’s nye serie ”De ordbildne” er der praktisk anskuelsesundervisning i netop det. Et simpelt greb i redigeringen har gjort, at der er kludder i bogstavrækkefølgen på alle skilte, man ser på skærmen. Pludselig opdager man, hvor meget hjernen skal på overarbejde for at kunne afkode tekster, der ikke giver mening.

”De ordbildne” er et led i et større fokus på ordblindhed blandt voksne danskere. Der er 400.000 ordblinde i Danmark, og i tv-serien møder man fire danskere, der har problemer med at læse. De er mellem 18 og 37 år, og blot én af dem, Frank fra Ringkøbing, har fået god og målrettet undervisning og har lært sig nogle teknikker for at kompensere for ordblindheden. Noah på 18 år kan ikke stave sit eget mellemnavn. En stave- og læsetest viser, hvor de fire hver især har deres udfordringer.

De fire har sagt ja til at gennemgå et intensivt undervisningsforløb, hvor de over nogle måneder skal lære nogle teknikker og afprøve hjælpemidler, der kan støtte dem i hverdagen. Der er som antydet store udfordringer i hverdagen, hvis man ikke kan læse. Hvordan skal man tage med bus eller tog, hvis man ikke kan læse, hvor bussen stopper? Hvordan skal man kunne købe ind og lave mad, hvis man ikke kan afkode, hvilken flaske der er hoisin-sovsen? Hvordan skal man kunne kommunikere med sine børns lærere på Aula, hvis man ikke kan klare sig på skrift? Og tør man overhovedet bevæge sig ind på sociale medier med sit handicap?

Forfatteren Sara Blædel er vært (ja, man kan godt være succesfuld forfatter og ordblind på samme tid), og parallelt med de individuelle undervisningsforløb mødes de fire til fælles udfordringer; de rykker sig sammen og deler sejre og nederlag. Det er opbyggeligt helte-tv fra en af hverdagens oversete kampzoner. Forhåbentlig kan det være en inspiration til nogle af de ordblinde, som går og gemmer sig og frygter afsløring. Der er hjælp at hente. En dør til drømme, man godt kan drømme.

Der er til og med dobbelt op på public service, fordi serien samtidig giver alle os ikke-ordblinde et indblik i, hvordan verden ser ud, hvis man ikke kan læse. Hvad ved man om ordblindhed, hvis man læser sin avis uden at tænke over det?

Birgitte Stoklund Larsen er stiftskonsulent og foredragsholder.

”De ordbildne” er opbyggeligt helte-tv fra en af hverdagens oversete kampzoner.