De overtilpassedes oprør

Radio & tv

Ungdomsoprør har historisk antaget mange mærkelige former. Søndag aften genudsendte DR 2 Opråb fra 1980erne yuppierne om et af de mere pudsige, nemlig yuppiernes oprør, dengang under Schlüter-regeringen. Fattig-firserne kaldte man tiden, men det skulle være løgn, hvis det stod til yuppierne.

Der var ikke noget voldeligt ved yuppierne. Deres oprør var snarere udtryk for en nærmest hysterisk overtilpasning til markedet og den politiske magt; alle stemte på Venstre og Konservative, så oprøret rettede sig hverken mod kapitalen eller den politiske magt, men mod den oprørsgeneration, der gik forud, nemlig 1970ernes dystre universitetsmarxister og da ikke mindst disses livsstil og hele uhygiejniske fremtoning, som en af de medvirkende kaldte det. Programmet lagde ud med profilerne fra dengang, Mads Ulrich, Thorkild Thyrring, Fie Adamas med flere, som gav 1970erne grovfilen. Måske ikke uforståeligt, for 1970ernes ungdomskultur var godt nok trist.

Ligesom andre ungdomsoprør hertillands var også dette en import fra det trendsættende udland, hvilket navnet demonstrerer yuppie kommer af young urban professionals. Det var de selvstændige erhvervsdrivendes oprør. Hvor det i årtiet forud havde drejet sig om fællesskab, socialisme, overalls, træsko og brune ris, kom det nu til at dreje sig om individualisme, liberalisme, materialisme, karriere, kokain, Café Victor og mærkevarer.

Livsstilen drejede sig om at klæde sig smart, iføre sig sit Rolex-ur og sin Ferrari og tage i byen og smide om sig med penge til champagne og kaviar. Yuppierne gjorde, hvad de kunne, for at sætte hjulene i gang, som man siger. Et interview fra tiden demonstrerer det intellektuelle niveau: Hvorfor går du med slips?, Fordi jeg er en pæn mand., Hvad er en pæn mand?, En der går med slips.

De smarteste af dem tjente rigtig mange penge på børsen. Kongen over dem alle Klaus Riskær kunne desværre ikke medvirke i programmet, fordi man ikke må lave fjernsyn i fængslet, men de faktisk medvirkende var udmærkede til at demonstrere den barnlige selvoptagethed og grådighed, der prægede foretagendet.

Nogle af dem er åbenbart forblevet meget rige, og de er stadig stærkt selvoptagne spradebasser. Ifølge livsstilseksperten Mads Christensen var yuppierne et værdibaseret fællesskab og det er sikkert en udmærket betegnelse. Al kritik blev afvist som misundelse.

Hvornår det holdt op? Ja, der var jo en børskrise i 1980ernes slutning, der slog luften ud af en del, men faktisk holdt det jo aldrig op. Yuppiernes glad-forbruger-livsstil og overfladiskhed har holdt sig lige til i dag med finanskrisen har der vist sig spæde forsøg på at gøre op med grådigheden og den iøjnefaldende livsstil, men uden det store held. Det kunne have været sjovt med et par kritiske vinkler på bevægelsen, men de udeblev ganske. Spradebasserne fra dengang fik endnu en gang lov til at dyrke sig selv hæmningsløst.

Henrik Jensen er forfatter og lektor i historie på RUC