Brætspil, broderi og vinylplader: De unge går offline

De unge søger mod den livsstil, som var almindelig i 1950’erne, da man måtte dyrke egne grønsager, reparere og genbruge, skriver forfatter Karen Lumholt, hvis børn delvist er gået offline

Den ældste har sammen med sin kæreste indført ”gammeldags dag”. Hver onsdag ser de ikke på computer, mobil eller film, men spiller brætspil, lægger puslespil og hører grammofonplader af vinyl, skriver forfatter Karen Lumholt.
Den ældste har sammen med sin kæreste indført ”gammeldags dag”. Hver onsdag ser de ikke på computer, mobil eller film, men spiller brætspil, lægger puslespil og hører grammofonplader af vinyl, skriver forfatter Karen Lumholt. Foto: Nima Stock.

To ud af mine tre børn er delvist gået offline. Den yngste har været i valgkamp og er træt af Facebook, Instagram og Snapchat, hvor en stor del af kampagnerne er foregået. Hun meddeler sine venner, at hun kan træffes på sms, på mail eller derhjemme. Hun har mange bøger, hun gerne vil have læst, siger hun – og hun vil brodere i de mørke aftener. Korssting og kædesting.

Den ældste har sammen med sin kæreste indført ”gammeldags dag”. Hver onsdag ser de ikke på computer, mobil eller film, men spiller brætspil, lægger puslespil og hører grammofonplader af vinyl. De flotte gamle covers er støvet af og står på hylden sammen med en ny lp-afspiller. Sønnike er blevet god til at lave medisterpølse, grønlangkål og brunede kartofler.

Den mellemste på 24 har ikke på samme måde behov for at slukke for onlinebruset. Han arbejder med teater og dans og er på restaurant – så behovet er måske ikke så stort for at ”komme ned i kroppen”. I de store studiebyer dukker brætspilscaféer op. Især mellem klokken 18 og 21 er der stuvende fyldt med grupper af unge ved bordene og i de gamle sofaer. Spillene er de gammelkendte, men også komplicerede spil, der foregår i et fantasyunivers ikke ulig det i computerspillet. Men skærmen er skiftet ud med spilleplade, sofabord og figurer af plast og pap.

Et voksende antal unge, der står over for familiedannelse, drømmer om at flytte på landet. Den såkaldte generation Z, født efter 1990, er ikke så optaget af at have et stort forbrug. De vil hellere bytte sig til godt tøj end at købe nyt, siger flere undersøgelser. De vil hellere være i naturen end at gå i fitnesscenter. ”De vil have fællesskab, ikke Facebook,” skriver forfatteren Freya Anduin i artiklen ”Fra hipster til OAP’ster”. OAP’ster står for Old Age Pensioner, ældre pensionister.

De unge søger mod den livsstil, som var almindelig i 1950’erne, da man måtte dyrke egne grønsager, reparere og genbruge. ”Den kommer til at stå på korssting, kage, kaffe og campingvogn, høns, hund og haver, søndagsmorgener med kryddere og tandsmør,” siger hun. Men nu med ligestilling, for både han og hun står i køkkenet. Det interessante er, at det netop er via de sociale medier, at generation Z finder sammen med andre, der også længes mod lugt af våd jord, dyr, brænderøg, uldtøj, simremad og høvlspåner.