DEBAT: Børn er ikke en rettighed

Det er ikke en ret at få børn, mener Simon Emil Ammitzbøl (LA). Han støtter regeringens forslag om egenbetaling for kunstig befrugtning

Simon Emil Ammitzbøll skaber borgerligt centrum pressemøde Christiansborg.
Simon Emil Ammitzbøll skaber borgerligt centrum pressemøde Christiansborg. Foto: niels ahlmann olesen Denmark.

Medlem AF Det Etiske Råd Klavs Birkholm fremkommer i Kristeligt Dagblad 31. maj med den påstand, at jeg skulle gå ind for, at alle har ret til at få fejlfri, statsbetalte børn. Intet kunne være mere forkert, og det tror jeg – desværre – at Birkholm godt er klar over.

Lad det være sagt med det samme: Det er ikke en ret at få børn. Det synspunkt har jeg givet udtryk for masser af gange. Og jeg gør det gerne igen. Med hensyn til statsbetaling kan jeg kun sige, at jeg og Liberal Alliance støtter regeringens forslag om egenbetaling for kunstig befrugtning – så også denne del af Birkholms påstand er helt uberettiget.

Og fejlfri? Sikke en uhyrlig påstand at komme med. Her hænger Birkholm sin påstand op på en debat, der for nylig var om en ny test, der kan afsløre, hvilket køn barnet har – allerede inden abortgrænsen på 12 uger. Og ja, jeg har sagt, at den test vil jeg ikke forbyde. Det vil nemlig ikke være praktisk muligt, da folk alligevel kan købe testen i udlandet eller over internettet, og dertil kommer, at staten – efter min mening – slet ikke har ret til at foretage sådan et fravalg. I samme forbindelse sagde jeg, at jeg ikke forstår, at der er folk, der vil have foretaget abort på baggrund af køn – og at jeg i øvrigt tror, at det vil være ganske få.

Men er der så ikke et etisk dilemma i, at folk vil foretage abort på baggrund af køn? Jo, det er der. Men jeg er nødt til at sige, at det etiske dilemma opstår med muligheden for abort. For allerede i dag kan folk få lavet test, der indikerer, hvilket køn barnet har. Og de kan foretage abort med alle mulige forskellige motiver.

De kan mene, at de er for gamle til at blive forældre – eller for unge. Det kan være, at de ikke lige synes, at det passer med et barn – lige nu. Og så videre og så videre. Det blander staten sig ikke i – staten tillader abort indtil 12. uge – og så må vi leve med, at vi ikke kan blande os i folks motiver. Alt andet er hykleri.

Tilbage står, at Klavs Birkholm sandsynligvis kendte mine synspunkter, men alligevel valgte at påstå, at jeg skulle mene noget andet. Hvorfor kan jeg kun gisne om, men jeg vil undlade at gå ind i en motivanalyse. Men det devaluerer selvfølgelig Birkholms øvrige påstande, og jeg vil da håbe, at arbejdet i Det Etiske Råd generelt tager udgangspunkt i den virkelige verden og ikke i diverse medlemmers mere eller mindre selvopfundne virkelighedsopfattelse. Birkholm er i hvert fald ude på et skråplan i denne sag.

Og det værste er sådan set, at Birkholm ikke er fejlciteret. Det er nemlig en klumme, han selv har skrevet. Hvad i alverden bilder han sig ind?

Simon Emil Ammitzbøll er medlem af Folketinget og politisk ordfører i Liberal Alliance