DEBAT: Humanistisk konfirmation er nonsens

"Hvad er det man bekræfter ved at blive humanistisk konfirmeret?", spørger debattør

Humanistiske konfirmatione burde kaldes nonsens-firmation og ikke non-firmation, mener debattør.
Humanistiske konfirmatione burde kaldes nonsens-firmation og ikke non-firmation, mener debattør. Foto: Leif Tuxen.

Hvorfor skal nogetligne det, som det for alt i verden ikke må være?

I begyndelsen af det forrige århundrede lagde kommunisterne al den afstand til kristendommen, som de overhovedet kunne komme af sted med. Ikke desto mindre arbejdede de for et rige med retfærdighed, fred og glæde. Det endte, som den slags altid gør, med at blive et helvede på jord.

Mange afholdsfolk kan godt bare drikke sodavand til maden, når de holder fest. Men der er også dem, der absolut skal drikke alkoholfri vin. Altså en drik, der til forveksling ligner det, det for alt i verden ikke må være!

Nu kan man så i Kristeligt Dagblad den 31. maj læse om en humanistisk konfirmation, der har fundet sted i Valby Kulturhus. Ifølge avisen spillede og sang "konfirmanderne" en kritisk sang om at tro på en gud.

En pige på 14 fortalte, at hun skam havde gået til konfirmationsforberedelse, men det sagde hende ikke noget. Men så læste hun en avisartikel om den humanistiske konfirmation, som organisationen Humanistisk Samfund nu tilbyder på linje med andre gudløse ceremonier såsom navngivning, bryllup og begravelse.

En af dem, der har undervist de unge mennesker, nemlig Sille Fredsted Knudsen, er såre tilfreds med, at de unge vælger en humanistisk konfirmationsceremoni og ikke bare en såkaldt nonfirmationsfest.

Undervisningen har bestået af oplæg fra underviserne efterfulgt af rollespil, hvor de unge er blevet tvunget til at afklare egne holdninger til emner som humanisme, menneskerettigheder, etik, ansvarlighed, sex, rusmidler og livssyn. Bortset fra det med rollespillet og med en enkelt tilføjelse kunne jeg såmænd sige omtrent det samme om min undervisning!

Videre siger Sille Fredsted Knudsen til avisen: "De vil meget gerne gøre noget, hvor de tager en aktiv tilslutning til et andet livssyn end det kristne. Jeg tror, det hænger sammen med, at der lige nu er meget fokus på at være sin egen og turde tage sit eget standpunkt. Og det fokus er rykket længere ned i aldersgruppen," siger hun.

Hende løber man sandelig ikke om hjørner med, som man kan høre! Der kan gå X Factor i alt.

Dem om det. Men hvorfor i alverden bruge et ord fra en sammenhæng, som man under ingen omstændigheder vil vide af? Konfirmation betyder bekræftelse. Men hvad er det, der bliver bekræftet her? At man ikke er overtroiske og formørkede eller hvad? Find dog et andet ord.

Hvis ikke I kan lide ordet nonfirma tion, kan I lave det lidt om: nonsens firmation!

Jens Kvist,

sognepræst, Kirkebakken 1, Aabenraa