Prøv avisen

Debat om anti-depressionspiller er for unuanceret

Debatten om lykkepiller er unuanceret. F.eks. bruges pillerne mod andet end depression, men den side har man ikke hørt, skriver læser (Modelfoto)

En unuanceret og overdreven debat kører i disse dage om danskernes problematiske forbrug af de såkaldte lykkepiller. Hvorfor hører vi ikke om de gavnlige effekter, spørger læser

Her i disse dage blæses der nu en eklatant mediefanfare af overdrevne dimensioner om danskernes forbrug af de såkaldte lykkepiller. En fanfare, der typisk vil vare en uges tid for derefter så at overlade de syge til sig selv og ensomhedens gade igen.

Der slås i denne ouverture ret så kraftigt på tromme for diverse problemstillinger med overforbrug og manglende effekt af samme piller i forbindelse med depression.

Men indtil nu har debatten, som den slags jo ofte har det med at gøre, virket ret unuanceret, da disse piller nemlig også bruges mod andet end depression. Hvorfor hører vi for eksempel ikke de såkaldte eksperter fortælle, at nogle af præparaterne fra denne medicingruppe har en virkelig målbar og rigtig god effekt over for patienter med udtalte angstlidelser?

LÆS OGSÅ: Er hver femte dansker virkelig psykisk syg?

For sandheden er jo nemlig denne, at disse piller har været en medvirkende hjælp til at få mange tusinde danskere med angstlidelser trappet ud af kraftigt vanedannende og stærkt sløvende præparater fra benzodiazepin-gruppen (stesolid og så videre).

Patienter fra denne gruppe har virkelig fået en stor og hjælpende hånd med den angstdæmpende effekt af pillerne fra denne gruppe af antidepressiver, både i en hård nedtrapningsperiode og så sandelig også på længere sigt med en daglig lykkepille eller to.

DET ER BÅDE synd og skam, at ekspertvældet, som for eksempel i tv-udsendelsen om emnet onsdag aften på DR 2, ikke ofrede denne kendsgerning én eneste sætning, og da ikke mindst netop der, hvor der var en rigtig god mulighed for berettiget at gøre opmærksom på dette. Det kunne tilmed have været et fint vink og et rigtigt godt råd at videregive til behandlere, plejepersonale og angste medborgere, der måske ikke er helt så bevidste om ovenstående gavnlige effekt.

LÆS OGSÅ: Sundhedsminister: Bekymrende forbrug af ADHD-medicin

Dette ville have været meget bedre end at præsentere os for synet af et medicinsk orakel i form af en distingveret herre, der med store armbevægelser og i allerbedste mediestunt-stil kunne tegne et stort u foran ordet lykkepille og derved give sit ubetingede ja til problemstillingens unuancerethed.

Ham var der godt nok ikke megen lykke ved, som han fremstod der som et lysende eksempel på, at selvom medicin kan være bredspektret, kan debatten åbenbart være det diametralt modsatte.

Niels Peter Tornbjerg Andersen,forfatter og foredragsholder, Søvangen 29, Ørum, Tjele