DEBAT: Teologi opfattes som en sten i skoen

Hvem teologerne end forestiller sig at samarbejde med, skal de vide, at de andre ikke vil have dem, skriver lektor Hans Hauge

Århus Universitet, Det Teologiske Fakultet.
Århus Universitet, Det Teologiske Fakultet. Foto: THOMAS ARNBO Nordfoto.

DET ER GODT, at biskop Karsten Nissen rejser spørgsmålet om teologiens fremtid, når teologi lægges ind under humaniora. Ingen andre gør det. Nu er jeg ikke teolog og kunne blot lade stå til, men snart bliver teologerne en slags kollegaer. Det har jeg bestemt ikke noget imod, men det har man på humaniora. Jeg har i tidens løb haft megen glæde af, at der var et teologisk fakultet på Aarhus Universitet. Jeg ser nødig, at det bliver nedlagt, for det bliver det nu, selvom ledelsen naturligvis siger, at alle forandringer sker, for at alt skal forblive det samme.

Ingen ved ret meget om, hvad der skal ske. Vi har ingen indflydelse på det, så der er utallige rygter. På de forskellige institutter diskuterer man, hvem man gerne vil være sammen med, og hvem man ikke vil være sammen med. Et af rygterne går ud på, at den nye formation skal hedde College for humaniora, undervisning og teologi, fordi Danmarks Pædagogiske Universitetsskole skal flyttes til Århus.

På Nordisk Institut, hvor jeg er, vil alle gerne høre med til Informations- og Medievidenskab. Da teologi blev nævnt, kunne latteren ikke holdes tilbage. Der var en, der foregav at bede en bøn, og det blev understreget, at teologerne var de eneste, man ikke ville samarbejde med. Dermed ville nogle enkelte godt samarbejde med religionsvidenskab, fordi de bedriver kognitiv videnskab.

Teologerne forestiller sig ikke, hvilke fordomme der trives i bedste velgående på humaniora. Her opfattes Det Teologiske Fakultet på samme måde, som Det Teologiske Fakultet opfatter Menighedsfakultetet. Nu ved jeg ikke, hvem teologerne forestiller sig, de skal samarbejde med, men hvem de end kaster deres blik på, skal de vide, at de andre ikke vil have dem.

DEN STORE FRYGT på de humanistiske fag er at blive en del af, hvad der nu kaldes "gammel humaniora". Det er de klassiske fag, som de studerende flygter fra. Fremtiden er "ny humaniora", og det helt forunderlige er, at det i dag er Handelshøjskolen – ABS – der står for det nye og progressive. Både studerende og undervisere har inderliggjort mantraet "fra tanke til faktura".

Jeg finder det ubegribeligt, at teologerne vil nedlægge sig selv, men det bliver vel mere begribeligt, når også mange humanistiske fag vil. Fremtiden vil nok blive den, at Det Teologiske Fakultet vil blive det, der er i København. Hvis Aarhus Universitet skal i verdensklasse, da er et teologisk fakultet jo også en sten i skoen. Teologien fremmer ikke globaliseringen.

Hans Hauge er dr.phil. og lektor ved Aarhus Universitet