Debatten har en hadefuld tone. Lad os give den en grundig grundrens

Lørdags refleksioner

Tegning: Peter M. Jensen
Tegning: Peter M. Jensen.

TONEN I DEN danske debat ændrer sig hele tiden – og desværre til det værre. Efterhånden er det blevet så grelt, at man indimellem må slukke for tv for at slippe for al hadet og de grimme øjne bag.

Sidst jeg oplevede det, var i DR 2?s "Debatten", hvor Søren Krarup (DF) og Ralf Pittelkow debatterede med blandt andre tidligere justitsminister Ole Espersen (S).

Magen til hadefulde og direkte fjendtlige udfald fra de to første skal man lede længe efter. Beskyldninger om landsskadelig virksomhed og andet slemt føg gennem luften, og de to vrede herrers ansigtsudtryk og mimik understregede kun deres afsky og had til modstanderne. Og – kunne jeg tilføje – totale mangel på respekt.

Kan vi virkelig ikke længere i dette lille ellers fredelige land debattere uden at være direkte hadske mod hinanden, uanset hvor uenige vi måtte være? Tag et program som "Mogensen & Kristiansen" på TV 2 News, man kan lide det eller lade være, men her der da altid en ordentlig tone, lune smil og humor med i købet. Sådan debatterer man med en dygtig og vidende studievært som Lotte Mejlhede, der forstår at holde debattørerne fast på emnet og at bryde ind, hvor det er nødvendigt.

Glimtet i øjet, smilet og humoren er en nyttig og vigtig medspiller i enhver debat, ellers bliver den let ondskabsfuld og hadefuld – og frem for alt – uudholdelig at overvære for tilhørerne, om det foregår i en sal, på tv eller i radio eller for den sags skyld i den trykte presse.

Alene vores forhold til nydanskerne får virkelig sindene i kog, og folk som Søren Krarup, Ralf Pittelkow og konen, Karen Jespersen (V), op i det røde felt og tit helt ud i ekstremerne. Så meget, at man som seer automatisk vender sympatien mod medkombattanten. Debatter dog ordentligt og med et overskud!

Tit er det, som gjaldt det klodens overlevelse, som de kan te sig. Man skammer sig på nationens vegne og for den sags skyld også på tv-stationens. En ordstyrer må kunne styre og dæmpe gemytterne.

Jeg har også oplevet Pittelkow som reserve i "Mogensen & Kristiansen". Han var fuldstændig uden debatdisciplin. Uforskammet, afbrydende og direkte grov mod i dette tilfælde Mogensen, der så åbenlyst pinligt berørt ud ved situationen. Eller i en "Deadline"-samtale med Georg Metz. Han bliver så uklædeligt aggressiv.

Også vores integrationsminister kunne godt trænge til at lægge tonen om. Hun taler direkte nedladende til de fleste journalister, som om de pr. automatik er idioter. Sådan taler man ganske enkelt ikke til andre mennesker. Og så på fjernsyn. Hvor længe skal vi finde os i det? De burde slet ikke have lov at optræde offentligt med de attituder. Problemet er, at både fru Rønn Hornbech (V) og hr. Krarup (DF) er folkevalgte og skal derfor også i medierne. Og det misbruger de på det groveste – med en aldeles upassende tone.

Jeg havde for efterhånden et par år siden den tvivlsomme fornøjelse i et halvt år tid at bestyre en arkitekturblog på Berlingske Tidende. Jeg fik et chok fra starten, et chok over tonen i debatten. Kendte den slet ikke. Havde ikke blogget bare et sekund før.

Jeg troede, at Berlingske Tidendes læsere var pæne og ordentlige mennesker. Men det var for de flestes vedkommende slet ikke avisens læsere, men faste "brokke-blogge-røve", der elsker at gå ind og brokke sig hvor som helst og over hvad som helst.

"Fuck" og beslægtede ord var hverdagskost i den ikke rare periode i mit liv. Hadefuldheder, grimme ord og upassende udfald mod alt og alle er hverdagen i det univers, og jeg var lykkelig for at slippe af med at skulle starte min dag med alt det snavs på min computerskærm.

Hvor kommer alt det had dog fra? Vi, der lever i den trygge og velbjergede del af verden – hvorfra kommer dog alle de grimme ord og alt det afskum og had? Jeg var rystet og er det stadig.

"Fuck" er nu om dage blevet et hverdagsord. Vi taler grimt om noget, der ellers helst skulle være smukt mellem to mennesker, der elsker hinanden. Pissegodt, skidegodt – ja undskyld, sproget og tonen trænger i den grad til en gang grundig grundrens.

Hvornår har man sidst hørt en studievært afbryde og sige, at den slags ord ikke hører hjemme her? Mange af dem er godt nok gode til at afbryde interviewofrene, men ikke for sprogets skyld, ofte for bare at afbryde og ikke lade folk tale ud, i sekundtyranniets vold.

Men tonen: Stop dog den grimme debattone! Kan ingen andre gøre det, så må medierne begynde at boykotte de værste af dem, der ikke kan debattere på uenigheder uden at være direkte grove og upassende i deres adfærd. De sviner vores hverdag til! Og vi kan ikke holde det ud.

Lørdagsrefleksioner skrives på skift af direktør på Nationalmuseet Per Kristian Madsen, ledende overlæge og tidligere formand for Det Etiske Råd Ole J. Hartling, lektor og forfatter Henrik Jensen, præst og journalist Sørine Gotfredsen og forfatter og journalist Peter Olesen