Prøv avisen
Valg i Tyskland

Debattør: Tyskerne befinder sig stadig i Adolf Hitlers greb

Journalisten og forfatteren Henryk Broder, som er blandt Tysklands mest markante intellektuelle, er ikke tilhænger af kansler Merkels flygtningepolitik, men insisterede alligevel på at parodiere det ikoniske Merkel-håndtegn, som er blevet synonymt med Merkels stoiske ro og ”keine Experimente”-stil, under interviewet på restauranten Ali Baba, en af Vestberlins ældste pasta-restauranter. Foto: Tobias Stern Johansen

Med flygtningestrømmen fik tyskerne endelig forløsning for den skyld, de har båret på siden krigen. Det mener den tysk-jødiske forfatter Henryk Broder, der ser en trussel i den politiske korrekthed: Hver gang tyskerne forsøger at være gode, bliver de farlige

Henryk Broder beder udtrykkeligt om en lille portion spaghetti bolognese, da tjeneren på Ali Baba, en af Vestberlins ældste pasta- restauranter, tager vores bestilling.

”Det er ikke, fordi jeg ikke kan spise mere,” siger den 71-årige tætbyggede tysk-jødiske publicist og forfatter.

”Men jeg forsøger at passe på vægten og holde mig sund. Jeg vil gerne leve længe nok til at se Europas undergang,” siger han og forsikrer – da journalisten ler lidt nervøst – at han skam mener det alvorligt.

Henryk Broder er kendt i Tyskland som en polemisk debattør og islamkritiker, og hans bøger, herunder ”Hurra, vi kapitulerer! Om lysten til at overgive sig” om Tyskland og Vestens manglende lyst til at forsvare sine værdier over for sharia og muslimske dogmer, har ofte vakt debat. I avisen Süddeutsche Zeitung er han blevet kaldt for ”hadprædikant” og er blevet sammenlignet med en ”terrorist, der antænder en bombe”. Andre har taget ham i forsvar, og det politiske magasin Cicero placerer ham på en 14. plads over ”De 500 vigtigste intellektuelle” i Tyskland.

Selv betegner han sig som en kulturpessimist, hvis mål er at give ”fascisterne på venstrefløjen lidt maveproblemer”. Det er kun blevet vigtigere, efter at den kristeligt demokratiske forbundskansler, Angela Merkel, i 2015 åbnede grænsen, ifølge Broder en ”katastrofal” beslutning, som polariserede det tyske samfund og var medvirkende til, at landet tog imod godt en million asylansøgere. Når ”flygtningekanslerens” parti CDU alligevel står til en stor sejr ved valget på søndag, skyldes det nazismens greb om den tyske folkesjæl, mener Henryk Broder.

”Tyskerne befinder sig stadig i Adolf Hitlers greb. Det er et mentalt problem, der gives videre fra generation til generation og sidder så dybt, at det virkelig er en sag for doktor Freud. Tyskerne blev ikke straffet efter krigen, og det ved de godt. Dresden tog forfærdelig skade, og det samme gjorde byer som Köln og Hamburg, men den straf, tyskerne gennemlevede, var intet at sammenligne med den straf, de påførte jøder, russere og polakker. Så de har ventet som små børn, der ved, at de har gjort noget galt. Og langt om længe kom straffen: flygtninge- og migrantstrømmen. Det gav tyskerne anledning til at komme af med deres skyld. De har gjort, hvad deres forældre og bedsteforældre glemte at gøre, nemlig at udøve modstand, forsinket modstand,” siger han og henviser blandt andet til den store velkommen-kultur, der ifølge en analyse fra tænketanken Bertelsmann Stiftung har vist sig ”overraskende robust”.