Islam er ikke mere hadefuld end kristendom

Kunstneren Jens Galschiøt har en god pointe, når han peger på, at den ene tro er lige så god som den anden, mener Asger C. Højsted

Jens Galschiøts ærinde er at fortælle, at religionerne ikke har noget at lade hinanden høre, når det drejer sig om at være onde, diskriminerende og hadefulde, mener Asger C. Højsted.
Jens Galschiøts ærinde er at fortælle, at religionerne ikke har noget at lade hinanden høre, når det drejer sig om at være onde, diskriminerende og hadefulde, mener Asger C. Højsted.

MERETE BØYE, der sammen med fire andre skribenter skriver klummen ”Kirkeligt set”, har i Kristeligt Dagblad fået sin debut.

Emnet var Jens Galschiøts meget store skulptur, som i denne tid kan ses på kunstcentret Silkeborg Bad.

Skulpturen og forudsætningen for den er i skriftligt materiale beskrevet indgående. Jens Galschiøts ærinde er ikke at genere nogen som helst, men bare fortælle, at religionerne ikke har noget at lade hinanden høre, når det drejer sig om at være onde, diskriminerende og hadefulde. Det er dokumenteret i et hæfte, som kan downloades herfra.

Hæftet indeholder 600 skriftsteder fra henholdsvis Bibelen (Det Nye Testamente), Koranen og Toraen (Mosebøgerne i Det Gamle Testamente), og de er udvalgt af Jens Galschiøt sammen med sagkyndige inden for de enkelte religiøse retninger. Disse fagfolk står inde for, at de udsøgte skriftsteder er autoriserede citater fra anerkendte oversættelser.

Det er med fuldt overlæg, at Jens Galschiøts skulptur er tandløs, og netop så tandløs, at den ikke provokerer og slet ikke den argeste islamist, som Merete Bøye skriver. Men den maner til stille eftertanke for os, der stadig tænker. Og burde også have gjort det for Merete Bøye.

Hvis vi vil et samfund, hvor også vore medmenneskers religion bliver respekteret, så er det tiden at indse, at alle former for radikal fundamentalisme er afskyelig.

For en muslim er Koranen lige så gyldig, som Bibelen og Toraen er for en kristen eller en jøde. Den ene tro er ikke bedre end den anden, og skrifterne er, hvad enten vi kan lide det eller ej, skrevet af mennesker.

At vi - og hvem skal for resten afgøre det - måske er lidt længere fremme i vores religiøse udvikling end ”de argeste islamister”, er en anden ting. Efter at have læst fru Bøyes klummeskriveri kan der dog også sættes spørgsmål ved det.

Asger C. Højsted, Tjebberupparken 16, Holbæk

Illustration: Fra udstillingen ”Abrahams Børn” på Silkeborg Bad
Illustration: Fra udstillingen ”Abrahams Børn” på Silkeborg Bad